9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriELECTRA, balon de oxigen pentru SNLO

ELECTRA, balon de oxigen pentru SNLO

Daniel Burlan, directorul general al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO), afirmă că, odată cu înfiinţarea Companiei energetice naţionale ELECTRA, SNLO va fi ajutată să scape de blocajul financiar. La sfârşitul săptămânii trecute, guvernul a aprobat înfiinţarea celor două companii naţionale energetice: ELECTRA şi HIDROENERGETICA.

Daniel Burlan, directorul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, consideră că producătorul de lignit va fi avantajat de recenta înfiinţare a Companiei energetice naţionale ELECTRA. Societatea Lignitului a încheiat anul 2009 cu pierderi de aproximativ 30 de milioane de lei, iar în prezent se află într-un blocaj financiar, întrucât nu îşi poate recupera banii pe cărbunele livrat beneficiarilor. Guvernul a aprobat vineri înfiinţarea celor două companii naţionale energetice, după mai multe luni de amânări repetate. Astfel, Compania energetică naţională ELECTRA SA va include: Complexul Energetic Turceni, Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Craiova, Societatea Naţională Nuclearelectrica SA, Societatea Hidroelectrica Râmnicu Vâlcea, Societatea Hidroelectrica Sibiu, Societatea Hidroelectrica Târgu Jiu, filiala SC Hidroserv SA Râmnicu Vâlcea şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, cel mai mare producător de cărbune din România.

CNH la Hidroenergetica

A doua companie, HIDROENERGETICA SA, va reuni: SC Elcen Deva, SC Elcen Bucureşti, Sucursala Electrocentrale Paroşeni, Sucursala Hidroelectrica Bistriţa, Sucursala Hidroelectrica Buzău, Sucursala Hidroelectrica Cluj, Sucursala Hidroelectrica Curtea de Argeş, Sucursala Hidroelectrica Haţeg, Sucursala Hidroelectrica Porţile de Fier, Sucursala Hidroelectrica Oradea, Sucursala Hidroelectrica Sebeş, Sucursala Hidroelectrica Slatina, SC Hidroserv Bistriţa, SC Hidroserv Slatina, SC Hidroserv Porţile de Fier, SC Hidroserv Curtea de Argeş, SC Hidroserv Sebeş, SC Hidroserv Haţeg, SC Hidroserv Cluj, părţi din Compania Naţională a Huilei SA. De coordonarea înfiinţării companiei ELECTRA SA se va ocupa Constantin Bălăşoiu, director general al Complexului Energetic Craiova, iar de cea a înfiinţării HIDROENERGETICA SA, Mihai David, director general al Hidroelectrica.

„Produsul final nu va mai fi cărbunele“

În ceea ce priveşte modul în care SNLO va funcţiona în cadrul ELECTRA, Daniel Burlan este de părere că lucrurile vor decurge în favoarea Societăţii Lignitului. „Este în interesul tuturor ca toate elementele componente ale ELECTRA să fie funcţionale şi să nu afecteze procesul de producere a unei energii ieftine. Iar energia produsă pe bază de cărbune este preponderentă în noua companie. Produsul final nu va mai fi cărbunele, ci energia electrică. Din această alăturare se estimează că va fi obţinută o energie mai ieftină, care se va distribui mai uşor pe piaţa internă, dar şi la export. Noi aşteptăm o viteză mai mare de acţiune pentru a elimina blocajul. Ordonanţa de guvern prin care CET-urile primesc ajutor are toate aprobările de la ministere şi trebuie doar să fie adoptată şi de guvern. Sperăm să se întâmple în această săptămână. Noi trebuie să ne primim banii de la CET Arad, Braşov, Timişoara, Oradea, Bacău, Motru, Govora, pe ce am livrat. Suma se ridică la 185 de milioane de lei. În total, SNLO are datorii de 260 de milioane de lei, dar are de încasat 370 de milioane de lei, în această sumă intrând şi banii pe care trebuie să îi luăm de la CET-uri. Noi furnizăm cărbune nu numai producătorilor de energie, ci şi furnizorilor de agent termic pentru populaţie. Aceştia nu plătesc ce le livrăm şi de aici apare blocajul. Din această cauză este necesară acea ordonanţă“, a declarat Daniel Burlan.

Videanu promite că energia electrică nu se va scumpi

Dacă Daniel Burlan, şeful SNLO, crede că situaţia financiară a unităţii se va schimba odată cu intrarea în ELECTRA şi că guvernul va fi interesat ca Societatea Lignitului Oltenia să funcţioneze fără sincope, ministrul economiei, Adriean Videanu, promite că energia electrică produsă de cele două noi entităţi energetice nu va fi mai scumpă: „Odată cu finanţarea celor două companii, ceea ce se va comercializa pe piaţa liberă este energia, şi nu va mai fi energie hidro, energie termo şi energie nucleară, va fi un mix de energie (…). Preţul energiei nu mai poate fi dictat de nimeni, decât de piaţă“, a declarat Adriean Videanu, ministrul economiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII