15.6 C
Craiova
joi, 30 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPreţuri şi salarii în lume

Preţuri şi salarii în lume

Bucureştiul s-a clasat pe locul 67 din 73 de oraşe ale lumii, după nivelul preţurilor, fiind considerat cel mai ieftin oraş din Europa şi unul dintre cele mai puţin costisitoare din lume, dar şi salariile sunt printre cele mai mici, arată un studiu publicat de banca elveţiană UBS.
Potrivit studiului „Preţuri şi salarii“, derulat în martie 2009, oraşele cu preţuri mai mici decât în Bucureşti sunt Ciudad de Mexico, Cairo, Kuala Lumpur, Manila, New Delhi şi Mumbai.
Cele mai scumpe oraşe sunt Oslo, Copenhaga, Zürich, Geneva, Tokyo şi New York.
În pofida extinderii Uniunii Europene, există încă disparităţi semnificative de preţuri între Europa Occidentală şi cea de Est. Coşul calculat pentru 95 de bunuri şi 27 de servicii este cu aproape 35% mai ieftin în oraşele Europei de Est comparativ cu metropolele occidentale.
Ecartul între salarii este şi mai important, salariul brut fiind de trei ori mai mare în Europa Vestică decât în ţările din Estul Europei. Locuitorii Sofiei şi Bucureştiului au printre cele mai mici salarii din lume, comparabile cu cele din Bogota, Shanghai şi Beijing, în timp ce locuitorii din Zürich şi Geneva sunt cel mai bine plătiţi din lume.
Dacă olandezii sunt nevoiţi să muncească numai zece minute pentru a-şi cumpăra un kilogram de pâine, românii trebuie să lucreze 27 de minute în acelaşi scop. Bulgarii au de lucrat 18 minute, iar ungurii – 20 de minute pentru un kilogram de pâine.
Cele 122 de bunuri şi servicii costă doar 1.045 de euro la Bucureşti. Mai ieftine decât în Bucureşti sunt doar produsele din Mumbai, Manila, Kuala Lumpur şi New Delhi. Spre deosebire, la Zürich şi Copenhanga, cele 122 de bunuri şi servicii costă 2.462 de euro, respectiv 2.460 de euro.
Bucureştenii lucrează, în medie, 1.712 ore pe an şi îşi pot lua un concediu de circa 26 de zile. Cel mai puţin lucrează parizienii (1.594 de ore pe an) şi lyonezii (1.582 de ore pe an), în timp ce locuitorii din Cairo au 2.373 de ore de muncă pe an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII