18.4 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSprijin pentru fermele de subzistenţă

Sprijin pentru fermele de subzistenţă

Din cele 143 de proiecte depuse de doljeni pentru a primi sprijin pentru fermele de subzistenţă, 142 au fost selectate pentru finanţare (un proiect a fost respins pe motive de neconformitate). „Urmează să se semneze contractele de finanţare de către beneficiari şi să se depună cererile de plată pentru prima tranşă“, a declarat Daiana-Greta Dumitriu, directoare coordonatoare a Oficiului Judeţean de Consultanţă Agricolă (OJCA) Dolj. Aceasta a explicat că beneficiarii eligibili pentru sprijinul nerambursabil acordat prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) – Măsura 141 „Sprijin pentru fermele de subzistenţă“ sunt persoanele fizice de până la 62 de ani (neîmpliniţi la data depunerii cererii de finanţare), care desfăşoară în special activităţi agricole, a căror exploataţie este situată pe teritoriul ţării şi înregistrată în Registrul Fermelor/Registrul Agricol şi are o dimensiune economică cuprinsă între 2 şi 8 UDE. Altă condiţie este şi aceea ca o parte din producţia obţinută să fie comercializată.

Gospodăria de subzistenţă va deveni fermă comercială

Suma maximă nerambursabilă pentru finanţarea unui proiect prin această măsură este de 1.500 euro/exploataţie/an, ceea ce înseamnă că doljenii vor primi 213.000 de euro pe an.
Subvenţia se acordă pe o perioadă de până la cinci ani, pentru dezvoltarea şi modernizarea exploataţiilor agricole, urmărindu-se trecerea gospodăriei de subzistenţă la categoria de fermă comercială ce-şi valorifică pe piaţă o parte din producţie. În acest sens, beneficiarul are obligaţia de a depune un plan de afaceri. „După o perioadă de trei ani de la acordarea sprijinului se verifică respectarea cerinţelor minime din planul de afaceri depus iniţial la solicitarea sprijinului. Acesta trebuie să demonstreze că faţă de situaţia iniţială a activităţii precizate în planul de afaceri, producţia agricolă destinată comercializării înregistrează o creştere de 20%, iar dimensiunea economică a exploataţiei agricole s-a majorat cu minimum 3 UDE“, a precizat Daiana-Greta Dumitriu.
În cazul în care după trei ani beneficiarii nu pot demonstra aceste lucruri, în următorii doi nu vor mai primi sprijin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS