9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriUM Filiaşi, fabrica-bibelou

UM Filiaşi, fabrica-bibelou

De la privatizarea cu succes din 2006, societatea producătoare de armament nu a încheiat nici un contract cu MApN şi i s-a cerut falimentul. Numai datoriile către bugetul de stat se ridică la 840.000 de euro.

Uzina Mecanică (UM) Filiaşi nu a încheiat nici un contract de furnizare de armament cu Ministerul Apărării Naţionale (MApN) din 2006, de când a fost privatizată cu succes cu investitorii de la Retrom Paşcani. „UM Filiaşi nu a participat în ultimii ani la licitaţiile organizate de MApN, cu excepţia anului 2007, când a fost la o licitaţie deschisă, dar nu s-a încheiat nici un contract. În prezent nu există nici un contract între MApN şi UM Filiaşi“, se arată într-o adresă de răspuns a ministerului la întrebările adresate de GdS.
Societatea filieşeană a prins unele fărâme de contract, aşa cum rezultă din precizările MApN şi ale conducerii fabricii. Ministerul informează că, în urma desfăşurării unei licitaţii deschise în anul 2008, s-a încheiat un acord-cadru între MApN şi Romarm SA pentru furnizarea produsului „Lovitură 40X47 mm cu grenadă explozivă pentru aruncătorul adaptat la armamentul portativ cal. 5,45 mm; cal. 7,62 mm“, în perioada 2008-2011. „Din informaţiile pe care le deţinem de la structura care a încheiat contractul, muniţia poate fi furnizată de CN Romarm SA, în colaborare cu UM Filiaşi, ca subfurnizor“, scrie în răspunsul MApN.
La rândul său, directorul societăţii, Gheorghe Dragoş, susţine: „Avem un contract indirect, suntem furnizori pentru Tohan SA. Într-adevăr, nu avem nici un contract direct cu MApN şi nici cu parteneri din străinătate. Dar există în prezent cereri de muniţie din partea Jandarmeriei, vom participa la licitaţie“.
În urmă cu două săptămâni, relatam în GdS situaţia în care a ajuns UM Filiaşi – să-i fie cerut falimentul de către firma de pază PSG Force SRL. Următorul termen în dosarul de faliment este 30 iunie.
În prezent, societatea figurează cu datorii către stat în valoare de 840.000 de euro şi alte restanţe către creditori privaţi. La privatizarea „cu succes“ din 2006, Retrom Paşcani – producător de echipamente de măsură, reglare şi control pentru procesele industriale – şi-a adjudecat fabrica pentru cinci milioane de lei. Conform înţelegerii, investitorul trebuia să achite datoriile către bugetul de stat – trei milioane de lei, să investească în dezvoltarea societăţii 170.000 de euro pe o perioadă de trei-cinci ani şi să realizeze programe de mediu de cel puţin 155.000 de euro. Preţul achitat pe acţiuni ar fi fost de 80.000 de euro, susţin unele surse.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS