22.6 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024

GPS-ul, încotro?

Superinteligentul telefon mobil sau aparat GPS, pe care l-aţi cumpărat de curând, s-ar putea să aibă probleme cu identificarea unei anumite destinaţii începând cu 2010, dacă ar fi să dăm crezare zvonurilor, conform cărora sistemul de navigare prin satelit este pe butuci, potrivit www.pocket-lint.com.
Reţeaua de 24 de sateliţi este controlată de armata americană, însă biroul de control al guvernului a dat un comunicat prin care îşi exprima îngrijorarea cu privire la posibilitatea de întreţinere a sistemului. Potrivit acestui comunicat, armata are probleme cu subcontractanţii care construiesc şi lansează sateliţii, mulţi dintre muncitorii calificaţi părăsind firmele implicate în proces.
Din aceste considerente, programul este întârziat cu aproape trei ani.  Raportul foloseşte curbe de fiabilitate a sateliţilor, pentru a anticipa faptul că probabilitatea menţinerii celor 24 de sateliţi va scădea progresiv până în 2012.
Dacă Armata SUA va continua să nu-şi atingă obiectivele pentru următoarea generaţie de sateliţi, vor mai exista doar 10% şanse ca sistemul să supravieţuiască până în 2017.

Există şi alte sisteme de sateliţi

Din fericire, Europa, Rusia şi China, care au propriile sisteme de navigaţie, în diverse stadii de dezvoltare, ar putea ajuta la rezolvarea problemei.
Sistemul european Galileo urmează să fie lansat on line în 2013, iar din 2004 s-a stabilit să interopereze şi cu GPS-ul. În mare parte este un sistem civil, aşadar nu va fi supus Guvernului SUA şi hachiţelor sale militare.
Sistemul rusesc GLONASS a fost lansat în 1995, dar la scurt timp a fost lăsat de izbelişte din cauza problemelor economice ale Rusiei. Guvernul rus a promis să repună în funcţiune sistemul în 2010, dar, deocamdată, nu este compatibil cu GPS-ul sau cu Galileo.
Sistemul chinez, numit Copass, este în stadiul de proiect. China intenţionează să folosească un semnal codificat care se va suprapune cu emisia codului M a guvernului american. Acest lucru înseamnă că, în timp de război, SUA nu ar putea bloca sistemul GPS al chinezilor fără a-şi bloca propriul sistem.
Deocamdată, publicul larg nu poate face nimic să se asigure că GPS-ul lor va funcţiona. Deşi armata americană se bazează pe acest sistem pentru ghidarea rachetelor şi poziţionarea trupelor, nu este afectată de semnalele care vin de la civili.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII