16.7 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAjutoare de stat pentru tot poporul

Ajutoare de stat pentru tot poporul

AVAS a alocat un buget de 600 de milioane de euro pentru acordarea de ajutoare de stat firmelor din portofoliu, şi nu numai. Pot fi ajutoare „de salvare“ în perioada de criză sau de restructurare, dacă vrea şi UE. Electroputere a cerut bani, dar AVAS ţine secret cererea de ajutorare a companiei craiovene.

 

Spre sfârşitul lui 2008, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a propus un act normativ (concretizat prin OUG nr. 206/2008) pentru acordarea de ajutoare de stat companiilor aflate în dificultate. Zilele trecute, au fost postate pe site-ul AVAS proiectele de hotărâri de guvern care trebuie să apară, una pentru ajutoarele de salvare a firmelor, alta pentru proiectele de restructurare. Hotărârile ar trebui să stabilească în ce condiţii poate obţine o firmă asemenea ajutoare.

Comisia Europeană (CE) încă nu şi-a spus cuvântul referitor la corectitudinea acordării ajutoarelor de stat, deşi AVAS susţine că a fost notificată din februarie. Asemenea proiecte nu pot demara în România fără acordul CE. Banii ar proveni de la bugetul de stat, susţin reprezentanţii AVAS. Este vorba despre un buget de 600 de milioane de euro, din care 110 milioane de euro pentru salvarea firmelor, iar 490 de milioane de euro pentru restructurare. Ajutoarele pot fi acordate sub formă de credite pe o perioadă de maximum şase luni, sub formă de subvenţii sau chiar ca şi capital de lucru.

AVAS anunţă că a primit deja nouă cereri de sprijin financiar de la companii, dintre care trei sunt din Oltenia: Oltchim Râmnicu Vâlcea, Electroputere Craiova şi Celrom Drobeta Turnu Severin. Aceasta din urmă cere ajutoare de salvare, pentru a face faţă crizei, în timp ce Oltchim nu recunoaşte că a cerut sprijin financiar la stat.

Electroputere are nevoie de finanţare

Deşi, iniţial, proiectul se adresa firmelor din portofoliul AVAS, acum, în 2009, au depus cereri de finanţare chiar şi societăţi privatizate de mult de statul român. AVAS confirmă că Electroputere Craiova a adresat instituţiei o cerere de ajutor de stat, dar este un secret de ce vrea să-şi finanţeze uzina. „Cei de la Electroputere ne-au rugat să păstrăm confidenţialitatea până la final", a spus Adriana Tran, purtătoarea de cuvânt a AVAS. „Nu ştiu pentru ce este solicitarea către AVAS. Nici noi, cei din companie, nu avem idee. Cererea a fost făcută de acţionarii de la Electroputere (Al Arab Constructing Company – n.r.)", a explicat directorul economic al uzinei, Cornel Nica. Surse din fabrică spun că ar putea fi vorba despre eşalonarea datoriilor către stat sau chiar convertirea lor în acţiuni.

Ce pot face firmele cu banii

AVAS spune că firmele pot cere ajutoare de stat în diverse forme: credite, cu o rată a dobânzii cel puţin comparabilă cu cele acordate pe piaţa bancară pentru împrumuturile către societăţi viabile şi în special cu rata de referinţă adoptată de Comisia Europeană; subvenţii; infuzii de capital de lucru sau social; participări la majorarea capitalului social prin transformarea unor creanţe certe, lichide şi exigibile ale AVAS şi Ministerului Economiei în acţiuni; eşalonarea unor datorii către AVAS reprezentând creanţe proprii ale Autorităţii (dividende, fonduri de restructurare, credite pentru plata furnizorilor de utilităţi etc.) sau creanţe fiscale, comerciale, bancare preluate spre valorificare de către AVAS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII