30.6 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPrime mai mari de la stat

Prime mai mari de la stat

2009 a venit cu o veste bună: prime de la stat cu până la 66% mai mari pentru produsele de economisire-creditare. Modificarea vine în contextul economic actual, în care tot mai multe persoane se orientează către economisire în detrimentul creditării.

 

Începând din acest an, clienţii produselor de economisire-creditare beneficiază de o primă de la stat considerabil mai mare faţă de anii trecuţi.

„Clienţii Raiffeisen Banca pentru Locuinţe (RBL) beneficiază, începând cu acest an, de o primă de la stat de 25% (faţă de 15%, cât a fost până în anul 2008) din cuantumul economiilor din anul precedent, dar nu mai mult de 250 de euro“, a declarat Alexandru Ciobanu, preşedintele RBL, într-o conferinţă organizată la Craiova. Altă noutate ar fi că au fost eliminate reglementările prin care prima de stat se oferea direct proporţional cu numărul de copii aflaţi în întreţinere.

Ne aşteptăm ca populaţia să se orienteze către economisire“

În prezent, dacă în alte ţări, cum e Germania, de exemplu, aproximativ 80-90% din populaţie are contractat un produs de economisire-creditare, în România, toată piaţa e de aproximativ 160.000 de contracte (sub 1% din populaţie). Totuşi, în condiţiile economice actuale, situaţia s-ar putea schimba. „În contextul în care produsele de creditare vor suferi o stagnare, ne aşteptăm ca populaţia să se orienteze către economisire“, a precizat Oana Nuţă, PR & Marketing Manager al RBL. Potrivit spuselor acesteia, comparativ cu primele două luni ale anului trecut, se observă deja o creştere a apetitului românilor pentru economisire.

Ce presupun produsele de economisire-creditare

Produsele de economisire-creditare presupun două etape – economisirea unei sume de bani (la RBL pentru o perioadă de minimum 18 lei, purtătoare de dobândă de 3% pe an, la care se adaugă prima de la stat) şi creditarea (în lei, cu dobânda fixă, de 6% pe an, pe toată perioada contractului). Împrumuturile obţinute pot avea destinaţii diverse.

„După o perioadă de economisire de minimum cinci ani, clienţii pot face orice cu banii (inclusiv rambursări anticipate). În cazul în care aleg să facă împrumut mai repede, acesta trebuie să aibă ca destinaţie îmbunătăţirea domeniului locativ (renovare, modernizare, extindere, construcţie sau cumpărare de locuinţe)“, a precizat Alexandru Ciobanu. Potrivit acestuia, banii economisiţi pot fi folosiţi înainte de finalizarea contractului. Totuşi, prima de la stat nu se obţine decât dacă banii sunt retraşi după o perioadă de economisire de minimum cinci ani sau dacă au ca destinaţie îmbunătăţirea domeniului locativ.

În România sunt trei bănci pentru locuinţe

 

Sistemul de economisire-creditare pentru domeniul locativ a fost lansat în România în 2004, în prezent existând trei jucători pe această nişă de piaţă (RBL, BCR BpL şi HVB BpL).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU