30.6 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAmenzi pentru angajatori

Amenzi pentru angajatori

Potrivit legislaţiei în vigoare, angajatorii au obligaţia ca, odată cu înmânarea carnetului de muncă, să elibereze foştilor salariaţi o adeverinţă din care să rezulte baza de calcul pentru fiecare lună din ultimele 12 pentru care aceştia le-au reţinut şi virat, la bugetul asigurărilor pentru şomaj, contribuţia individuală prevăzută de lege şi au plătit-o pe cea datorată de angajator. După caz, adeverinţa mai trebuie să includă şi informaţii din care să rezulte dacă înregistrează debite la bugetul asigurărilor pentru şomaj, precum şi perioada pentru care nu s-au plătit contribuţiile la bugetul asigurărilor pentru şomaj şi suma aferentă acesteia. „Această adeverinţă este necesară pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie“, a declarat Alina Ghercioiu, inspector în cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj.

Trei firme au primit avertismente

Neeliberarea de către angajator (persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu) a acestor documente constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 la 5.000 de lei. Potrivit informaţiilor primite de la AJOFM Dolj, de la începutul anului şi până în prezent, nici o firmă nu a fost amendată. „Am primit sesizări în acest sens, iar în urma controalelor am încheiat trei procese-verbale de control la trei agenţi economici. Aceştia au fost sancţionaţi cu avertisment, nu cu amendă, deoarece erau la prima încălcare“, a explicat Alina Ghercioiu.

Perioada de neplată a contribuţiei la şomaj poate fi stagiu de cotizare
Potrivit legislaţiei în vigoare, constituie stagiu de cotizare şi perioadele în care angajatorul nu a plătit contribuţia la bugetul asigurărilor pentru şomaj şi se află în procedură de executare silită, reorganizare judiciară, faliment, închidere operaţională, dizolvare, lichidare, administrare specială sau nu şi-a achitat contribuţiile din cauza unor situaţii de forţă majoră.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII