18.1 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriConflictul gazelor continuă

Conflictul gazelor continuă

Diferendul dintre Rusia şi Ucraina afectează aprovizionarea cu gaze a tuturor ţărilor din Balcani. Între timp, Gazprom îi acuză pe ucraineni că deturnează o parte din gazul destinat clienţilor europen.

Gazprom a suspendat livrările de gaz către Ucraina începând cu 1 ianuarie, în urma unei dispute privind preţul pentru anul 2009 şi datoriile Kievului. Conflictul nu pare să se încheie în curând, ceea ce îngrijorează consumatorii europeni, care depind în proporţie de circa 25% de gazul rus.

 

Livrări diminuate pentru mai multe ţări

 

Diferendul ruso-ucrainean a antrenat ieri scăderea livrărilor către Grecia, Bulgaria şi Croaţia, punând din nou sub semnul întrebării reputaţia Moscovei ca furnizor de încredere, relatează Reuters.

Bulgaria a înregistrat o scădere cu 10-15% a cantităţii de gaz livrate de Rusia. Directorul Bulgargaz a anunţat că volumul de gaz rus care tranzitează Bulgaria cu destinaţia Turcia, Grecia şi Macedonia este, de asemenea, mai mic decât normal. „Toate ţările din Balcani sunt afectate“, a adăugat el. Potrivit unui responsabil din compania croată Plinacro, şi livrările de gaz către Croaţia s-au redus cu 7%. De asemenea, compania elenă DEPA a anunţat că primeşte numai patru milioane de metri cubi de gaz pe zi din Rusia, cu două milioane mai puţin decât normal. Atena a precizat că va acoperi această diferenţă de la alţi furnizori.

Importurile de gaze ale României din Rusia sunt în continuare cu 30% mai mici. „Aşa cum a anunţat şi domnul ministru, debitul este în continuare cu 30% mai mic. Oficial, situaţia va dura până la 11 ianuarie. Însă nu se ştie ce se va întâmpla până atunci“, a precizat directorul general al transportatorului naţional de gaze Transgaz, Ioan Rusu.

 

Gazprom acuză Naftogaz

 

Gazprom justifică reducerea livrărilor prin acuzaţii la adresa societăţii ucrainene Naftogaz că ar fi refuzat duminică tranzitul a 15 milioane de metri cubi de gaz suplimentari pentru clienţii europeni şi că a deturnat altă cantitate de gaze destinată aceloraşi clienţi.

„Duminică, Naftogaz a refuzat să accepte de la Gazprom 15 milioane de metri cubi de gaz, suplimentari, prin instalaţia Kobrin, pentru acoperirea cererii din partea clienţilor străini“, potrivit biroului de presă al Gazprom, citat de Interfax.

„În ultimele 24 de ore am trimis 295 de milioane de metri cubi de gaz la punctul de intrare în sistemul ucrainean de preluare a gazului, puţin mai mult decât cererea consumatorilor europeni. Totuşi, au ieşit doar 270 de milioane de metri cubi la punctul de ieşire. 25 de milioane de metri cubi de gaz au fost furaţi, ca şi 25 de milioane de metri cubi de gaz aflat în instalaţii subterane de stocare, ce nu au fost primiţi din partea Naftogaz de către RosUkrEnergo pentru operaţiunile sale de export. În total, consumatorii europeni nu au mai primit 50 de milioane de metri cubi de gaz în ultimele 24 de ore, din cauza Ucrainei“, potrivit unui comunicat al Gazprom.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS