16.7 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGarajul devine imobil de lux

Garajul devine imobil de lux

Criza de locuri de parcare face să crească numărul solicitărilor pentru garaje. Acestea ajung să coste până la un sfert din preţul locuinţei.

 

În ultima perioadă, numărul locurilor de parcare a crescut în Craiova. Cu toate acestea, nevoia oamenilor de a avea un loc de parcare sigur, în apropierea locuinţelor, este destul de accentuată. Blocurile vechi nu sunt însă dotate cu garaje. Singura soluţie este „preluarea“ locului de parcare al fostului proprietar, în cazul în care acesta avea unul. Totuşi, alegerea unei locuinţe în defavoarea alteia nu este influenţată de acest aspect. „Nu am fost niciodată întrebată de la început de locurile de parcare. Doar în momentul în care le-a plăcut locuinţa, clienţii au întrebat unde pot parca maşina. În unele cazuri există parcare, dar există şi blocuri în cazul cărora nu este amenajată nici una“, a declarat Bibina Dică, directoarea agenţiei imobiliare Biros Imob.

 

„Stăm foarte prost la capitolul garaje“

 

Cele mai multe blocuri vechi nu sunt prevăzute cu garaje. „Stăm foarte prost la acest capitol garaje în cazul blocurilor vechi. Sunt foarte puţine, iar acelea care există sunt din tablă“, a explicat Nicu Răduţ, directorul agenţiei imobiliare Unic. Cei mai mulţi clienţi nici măcar nu se mai obosesc să întrebe de existenţa lor. „În cazul achiziţionării unei locuinţe în blocuri vechi, clienţii sunt resemnaţi şi nu întreabă de garaje“, a precizat Valeriu Onescu, directorul agenţiei Rai Imobiliare. Afirmaţia este confirmată şi de reprezentanţii altor agenţii din Craiova. „Oamenii nu prea întreabă de garaje pentru că nu prea există, majoritatea blocurilor vechi nefiind prevăzute cu acesta. Oricum, garajul se vinde separat“, a spus Bibina Dică.

 

Proiectele imobiliare noi au prevăzute şi garaje

 

Dacă locuinţele achiziţionate sunt însă în blocuri noi, situaţia este cu totul alta. Chiar dacă se vând separat de apartamente, acestea sunt foarte căutate. „De obicei, proiectele imobiliare noi au prevăzute şi garaje dotate cu tot ce este nevoie (uşă automată, apă curentă, electricitate, şi chiar încălzire), ceea ce este foarte bine. Oamenii preferă locuinţele cu garaj. Au fost clienţi care au cumpărat apartament într-un bloc şi garaj în altă parte, tocmai pentru a avea unde să-şi ţină maşina“, a precizat Nicu Răduţ.

Potrivit acestuia, în Craiova, garajele se vând la metrul pătrat. Dacă apartamentul se vinde cu 1.000 de euro metrul pătrat plus TVA, garajul se dă cu aproximativ 500 de euro metrul pătrat (acesta este şi preţul mediu). Asta înseamnă că un garaj de 40 de metri pătraţi costă aproximativ 20.000 de euro.

Parcarea costă cât o locuinţă în Bulgaria

În unele ansambluri rezidenţiale noi din Bucureşti, un loc în parcările subterane poate ajunge să coste chiar şi 30.000 de euro. Potrivit www.casasigradina.ro, cu aceşti bani poate fi achiziţionată o garsonieră în Balcic (Bulgaria). Deşi legea îi obligă să construiască un număr suficient de locuri de parcare, majoritatea dezvoltatorilor nu impun cumpărarea acestora, bazându-se pe faptul că, în timp ce unele familii nu-şi permit o asemenea achiziţie, altele au nevoie de două sau mai multe locuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS