16.7 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriÎncep plăţile pentru asigurările private

Încep plăţile pentru asigurările private

Din această lună se colectează primii bani în conturile fondurilor de pensii administrate privat (pilonul II), la care au aderat persoanele până în 35 sau 45 de ani.

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat recent norma privind colectarea contribuţiilor individuale ale participanţilor la fondurile de pensii administrate privat (pilonul II). Norma respectivă reglementează procedurile de prelucrare a declaraţiilor, calcul, evidenţa şi virarea contribuţiilor individuale către fondurile de pensii din sistemul pilonului II şi va fi publicată în curând în Monitorul Oficial. Spre sfârşitul lunii aprilie, contabilii dau fuga la instituţiile statului să achite contribuţiile aferente lunii martie, pentru salariaţii pe care îi au în evidenţe firmele doljene. Agenţii economici trebuie să ştie că depun declaraţiile lunare la casele judeţene de pensii la fel ca şi până acum. Apoi, contribuţiile se plătesc la finanţe, tot ca şi până în prezent. Cota de contribuţie reprezentând 2% din salariul de bază al fiecărui angajat până în 35 de ani (obligatoriu) sau până în 45 de ani (facultativ) se virează de către fisc la companiile de asigurări la care a aderat fiecare salariat. CSSPP insistă să „reamintească“ mediului de afaceri că, aşa cum s-a stabilit, „contribuţia la fondul de pensii administrate privat este parte din contribuţia individuală datorată de asigurat la sistemul public de pensii şi se virează de către plătitor în aceleaşi condiţii şi la aceleaşi termene cu cele stabilite pentru contribuţia de asigurări sociale“.

Numai că, de luna aceasta, banii trebuie să ajungă la timp în conturile firmelor de asigurări. Ultima zi de plată către fonduri este 20 mai, după cum a stabilit CSSPP. Unii dintre oamenii de afaceri din Oltenia au fost avertizaţi luna trecută, la Forumul Regional de Pensii Private, că trebuie să fie corecţi „cu banii angajaţilor“ şi că, pentru a nu le crea probleme la pensia administrată privat, ar trebui să le plătească la timp contribuţiile.

Verificaţi on line dacă firma plăteşte

 

De acum înainte, angajaţii au posibilitatea să verifice în fiecare lună dacă firma la care lucrează le virează, prin procedurile respective, contribuţia de 2% la fondul de pensii administrate privat la care au aderat. „Fiecare fond are obligaţia să-i prezinte aderentului situaţia clară, dacă i-au intrat banii în cont sau nu. Angajaţii pot să verifice on line în fiecare lună dacă firma la care lucrează a virat contribuţia la pensie“, a precizat Ileana Ciutan, directoarea Casei Judeţene de Pensii Dolj.

 

Societăţi care nu achită contribuţiile

 

Directoarea Ciutan susţine că în Dolj există agenţi economici care într-o lună au un anumit număr de declaraţii depuse la Casa de Pensii, iar luna următoare au depus un număr mult mai mic de declaraţii, pentru a reveni la cifra reală (conform numărului de salariaţi) în a treia lună. „Sunt şi situaţii când nu corespund declaraţiile nominale dintr-o lună cu cele din lunile următoare, dar acest lucru se poate întâmpla din cauza restrângerii activităţii firmei, a migraţiei forţei de muncă sau, pur şi simplu, pentru că nu se depun declaraţiile tuturor angajaţilor. Acest lucru nu este corect“, susţine directoarea Casei de Pensii Dolj. Din moment ce nu sunt depuse declaraţiile către pensii pentru un anumit număr de angajaţi, nu se pot face viramentele către finanţe pentru respectivii salariaţi, deci acelor oameni le întârzie virarea banilor la fondurile de pensii administrate privat. Firmele neglijente mai pot depune ulterior declaraţiile rectificative, deci să-i ia în calcul şi pe angajaţii uitaţi lunile trecute, dar această dezordine în contabilitatea firmei se taxează cu o amendă de 1.500 de lei, susţine Ileana Ciutan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS