30.9 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBursa a devenit un pariu riscant pentru investitori

Bursa a devenit un pariu riscant pentru investitori

Piaţa de capital românească a intrat de o jumătate de an pe un trend descendent, făcând riscant pariul cu lichidităţi mari. Analiştii recomandă prudenţă în tranzacţiile bursiere şi identificarea celor mai stabile titluri în piaţă.

Tranzacţiile cu acţiuni efectuate săptămâna trecută la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au scăzut cu 27,30%, până la 154,63 de milioane de lei. Cele cinci SIF-uri au însumat 42,52% din totalul schimburilor BVB, iar sectorul petrolier a reprezentat doar 3,64 procente din valoarea totală. Toţi indicii bursieri au înregistrat reveniri după scăderea destul de brutală din săptămâna precedentă, indicele BET apreciindu-se cu 1,56%, iar indicele BET-FI – cu 2,13%. Pe finalul săptămânii s-au evidenţiat acţiunile Erste Bank – care au înregistrat aprecieri importante în urma anunţului de exit făcut de această bancă de pe piaţa asigurărilor. Valorile tranzacţionate reduse arată că activitatea investitorilor mari şi, mai ales, a nerezidenţilor este în continuare scăzută, aceştia fiind sceptici cu privire la evoluţia generală a bursei. Aprecierile din această săptămână au fost generate de investitorii autohtoni, atraşi în piaţă de preţurile scăzute ale acţiunilor listate. Cele mai mari aprecieri din săptămână au fost înregistrate de titlurile Electrocontact – care au urcat cu 14,58%, urmate de titlurile Erste Bank – care au câştigat 12,89%. La polul opus, se situează acţiunile Condmag Braşov şi Turbomecanica Bucureşti – care au pierdut câte opt procente.

 

Topul scăderilor

 

La sfârşitul săptămânii, principalele societăţi din Oltenia tranzacţionate la BVB înregistrau următoarele cotaţii: SIF Oltenia – 2,94 lei/acţiune, Electroputere – 0,8 lei/acţiune, Automobile Craiova – 23,1 lei/acţiune, Mercur Craiova – 45 lei/acţiune, Şantierul Naval Orşova – 10,5 lei/acţiune, Artrom Slatina – 30 lei/acţiune, ALRO Slatina – 7,35 lei/acţiune. Mulţi investitori se întreabă în prezent cât va mai dura scăderea indicilor BVB, iar în condiţiile în care bursa va mai înregistra deprecieri în continuare, ce acţiuni ar fi mai potrivite pentru achiziţii. „Este foarte important să observăm ce acţiuni au scăzut cel mai mult în ultima perioadă, pentru a le identifica pe cele mai sensibile la scăderi, dar şi să realizăm un top al acţiunilor care au înregistrat scăderi de mai mică amploare, au stagnat sau au crescut, ca să identificăm cele mai rezistente titluri“, a precizat Leonard Şonei, responsabilul agenţiei Intercapital Invest Craiova. Având în vedere că bursa a început să înregistreze evoluţii nefavorabile încă de la mijlocul anului 2007, este important topul scăderilor începând cu această perioadă. Luând ca raportare cotaţiile de închidere din ziua în care indicii au înregistrat maxime istorice, cele mai afectate de scăderi până în prezent au fost acţiunile Impact (-72,19%), Dafora (-68,47%), Electrocontact (-67,29%), Zentiva (-66,57%), Condmag (-64,11%), Altur (-59,93%), Banca Comercială Carpatica (-58,68%), Mecanica Ceahlău (-58,10%), Petrolexportimport (-57,08%), Berma Suceava (-54,77%), Electroaparataj (-54,62%), Artrom (-53,49%), Şantierul Naval Orşova (-52,63%), Tursim Felix (-50,73%), Armătura (-50%), SIF Transilvania (-48,66%), Biofarm (-45,36%) şi Turism Hoteluri Restaurante Marea Neagră (-47,20%).

 

Deprecierile, cauzate de mai mulţi factori

 

Una dintre explicaţiile pentru deprecierile înregistrate peste media pieţei sunt rezultatele financiare slabe raportate pentru exerciţiul financiar 2007, care, pe lângă tendinţa generală de scădere a bursei, au amplificat deprecierile pe companiile în cauză. Altă explicaţie pentru deprecierile mai mari este şi o corecţie suferită de anumite titluri, ca urmare a unei creşteri puternice în prima parte a anului 2007, nesusţinută în totalitate prin dinamica rezultatelor financiare şi prin prisma indicatorilor de evaluare. Să nu uităm că la începutul anului 2007 în piaţă a existat un entuziasm crescut, datorită câştigării de către România a statutului de ţară membră UE. Acest lucru este posibil să fi pus o presiune mai mare pe vânzare din partea unor investitori care au dorit să îşi marcheze profitul, amplificând scăderile în cea de-a doua jumătate a anului. Alt factor important care a contribuit la scăderea anumitor acţiuni îl constituie investiţiile străine. Investitorii străini au fost net vânzători în ultimele cinci luni ale anului 2007, iar anumite companii, care au avut în acţionariat investitori străni cu participaţii minoritare, au avut de suferit, în unele cazuri aceştia punând un plus de presiune pe vânzare, intensificând scăderile. „În aceste condiţii, un investitor trebuie să fie precaut şi să nu intre în panică în situaţii mai vitrege în piaţă, putând să aştepte mişcări contrare ale pieţei pentru un eventual exit. Un investitor ar trebui să îşi asculte instinctul şi să nu se lase influenţat de o singură opinie. La ora actuală, ar trebui să se investească o mică parte din lichidităţi. În luarea deciziei de a achiziţiona acţiuni cu o parte mai mare din lichidităţile disponibile, ar trebui să se ţină cont de faptul că profitul vine în timp, putând să fie vorba chiar de doi ani“, a fost de părere Leonard Şonei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII