24.5 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBursa, săltată de Transgaz

Bursa, săltată de Transgaz

Oferta publică Transgaz duce la creşterea tranzacţiilor cu acţiuni, pe fondul suprasubscrierii uriaşe la această societate: 1,8 miliarde de euro. Banii nealocaţi vor pune presiune pe celelalte tranzacţii, cred analiştii din piaţă.

Valoarea tranzacţiilor efectuate săptămâna trecută la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a crescut cu 25,57% faţă de perioada precedentă, atingând suma de 566,27 milioane de lei. Un aport semnificativ la această valoare l-au avut tranzacţiile cu obligaţiuni, ce au avut o pondere de 12,78% în totalul valoric de la BVB. Creşterea volumului tranzacţiilor cu acţiuni s-a datorat ofertei publice Transgaz, având astfel loc alocarea acţiunilor TGN către investitorii care au subscris în ofertă. Nivelul mare al subscrierilor a condus la un indice de alocare pe tranşa mică de 11,3, iar pe tranşa mare, de 38,98.

Valoarea totală subscrisă a fost de 1,8 miliarde de euro. Oferta a înregistrat un nivel total de subscriere de 2.791,88% şi, începând de săptămâna următoare, sumele pentru care nu s-au alocat acţiuni în oferta Transgaz se vor întoarce în conturile subscriitorilor. Rămâne de văzut pe finalul anului curent sau la începutul anului următor dacă măcar o parte din banii nealocaţi în acţiuni în IPO Transgaz vor fi absorbiţi în piaţă şi vor duce la o presiune pe celelalte acţiuni listate. Cel mai probabil, sumele ce ar putea fi disponibile pentru achiziţionarea altor acţiuni sunt mai ales cele nealocate din tranşa mică, multe din sumele subscrise în tranşa mare fiind destinate de unii clienţi instituţionali exclusiv Transgaz.

 

Surplusul de la Transgaz, aşteptat în piaţă

 

Acţiunile de genul celor Transgaz din sectorul utilizaţilor sunt considerate „defensive stock“ sau acţiuni ce nu sunt influenţate în general de ciclurile economice, această caracteristică putând explica în parte interesul foarte ridicat al investitorilor pe tranşa mare. De precizat este şi faptul că decizia de investiţie şi atitudinea investitorilor faţă de o intrare mai puternică la cumpărare va depinde şi de contextul general din piaţă şi, mai ales, de starea pieţelor externe de capital. Indicii au înregistrat evoluţii mixte cuprinse între -0,94% (BET-C) şi +2,14% (BET-FI). Cel mai mult au urcat în săptămâna analizată titlurile Agras, cu 8,93%, urmate de titlurile Siretul Paşcani, care au câştigat 7,69%. La polul opus se află acţiunile Electrocontact, care au pierdut 18,85%, urmate de cele ale UCM Reşiţa, cu o depreciere de 15,49%. În prezent, cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) sunt tranzacţionate pe un plus de 28% faţă de începutul anului, comparativ cu 32,41% apreciere în 2006 şi 175,58% în 2005.

Comparativ cu maximul atins de indicele BET-FI la finalul lui iulie, SIF-urile sunt tranzacţionate în prezent mai jos, în medie, cu 15,55%. Singurul SIF care a închis pe minus săptămâna analizată a fost SIF 1 Banat-Crişana, ce a scăzut cu 0,83%, preţul de închidere fiind de 3,57 lei/acţiune. „Piaţa ar putea fi dinamizată săptămâna următoare de intrarea la tranzacţionare a drepturilor de alocare, iar rambursarea sumelor nealocate în acţiuni IPO Transgaz poate avea un efect pozitiv asupra bursei, o parte din acestea fiind aşteptate să intre în piaţă“, a precizat Leonard Şonei, responsabilul agenţiei Intercapital Invest Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS