27.8 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriVremea influenţează producţia de grâu

Vremea influenţează producţia de grâu

Condiţiile meteorologice din ultima perioadă nu au permis continuarea activităţilor de înfiinţare a culturilor de toamnă. Grâul şi secara au fost semănate în proporţie de aproximativ 60%.

Cu toate că este al doilea judeţ din ţară ca suprafaţă agricolă, în ultimii ani, agricultura din Dolj a întâmpinat o serie de probleme. Recentele probleme se referă la precipitaţiile din ultimele săptămâni şi umiditatea excesivă a solului care, deşi iniţial au fost benefice pentru culturile agricole, deoarece au completat diferenţa de apă din sol, au încetinit ritmul înfiinţării culturilor agricole. Până la sfârşitul lunii octombrie (sfârşitul perioadei optime de însămânţare a culturilor de toamnă) fuseseră însămânţate aproximativ 60% din cele peste 199.000 de hectare programate a fi semănate cu grâu şi secară.

„Cu toate că sămânţa este asigurată pentru toată suprafaţa propusă, iar terenul este pregătit, din pricina precipitaţiilor din ultima perioadă nu au putut fi semănate decât aproximativ 116.000 de hectare cu grâu şi secară“, a declarat Cornel Popa, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Dolj. Situaţia nu este mai bună nici în cazul celorlalte culturi. Orzoaica de toamnă a fost semănată numai pe aproximativ 38% din total (aproximativ 1.900 de hectare din 5.000 programate), iar orzul în proporţie de 26% (cam 2.700 de hectare din peste 10.000 programate). O situaţie mai bună este în cazul culturilor de rapiţă pentru ulei, care până săptămâna trecută fuseseră semănate în proporţie de 84%.

Perioada optimă de însămânţare s-a încheiat

Potrivit specialiştilor, perioada optimă de însămânţare a culturilor de toamnă s-a încheiat la 31 octombrie. Acesta este unul dintre motivele invocate de ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale de a modifica pentru a doua oară, de data aceasta în minus (de la 15 la 5 noiembrie), termenul de primire a cererilor pentru subvenţiile necesare însămânţării culturilor de toamnă. Prima oară termenul fusese prelungit de la 15 octombrie la 15 noiembrie.

Chiar dacă „oficial“ perioada optimă de însămânţare a culturilor de toamnă este depăşită, specialiştii din domeniul agricol au atras însă de nenumărate ori atenţia asupra faptului că, dacă până mai acum câţiva ani, anotimpurile aveau stabilitate, în prezent, vremea oferă surprize. Afirmaţia se bazează pe faptul că au existat ani în care grâul semănat în decembrie a avut o producţie foarte bună (5.000 de kg/ha).

Calamităţi de peste 10.000 de lei

Potrivit reprezentanţilor DADR Dolj, seceta din acest an a afectat aproximativ 10.000 de hectare cultivate cu porumb şi aproape de două ori mai multe cu floarea-soarelui (18.000 de hectare). „Până în prezent, au fost verificate 158 de dosare care însumează o suprafaţă de 14.781 de hectare. Din verificări, valoarea pagubelor înregistrate se ridică la 9,69 milioane de lei“, a declarat Cornel Popa. Acesta a explicat că, în funcţie de gradul de calamitate (trebuie să depăşească 30%), producătorii agricoli pot primi până la 750 lei/ha de porumb şi până la 700 lei/ha de floarea-soarelui.

Situaţia recoltărilor de toamnă

Potrivit DADR Dolj, până la 31 octombrie, a fost recoltată 98% din suprafaţa cultivată cu floarea-soarelui (producţie medie de 601 kg/ha), 99% din cea cu porumb (producţie 791 kg porumb boabe/ha), 99% din cea cu struguri de vin (producţie medie de 3.592 kg/ha).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS