20 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCriză de spaţii comerciale

Criză de spaţii comerciale

În Craiova, deficitul de spaţii comerciale se acutizează pe zi ce trece. Nici la cele pentru birouri craiovenii nu stau prea bine.

Fie că vorbim de spaţiu de birou sau de unul comercial, individualizarea unei afaceri depinde, printre altele, şi de locul în care-şi desfăşoară activitatea. Cu toate acestea, se construiesc destul de puţine imobile special amenajate în acest sens, astfel că, în timp ce cererea este destul de mare, oferta se menţine constantă. Situaţia este amplificată şi de faptul că, atunci când sunt în căutarea unui spaţiu comercial, cei mai mulţi agenţi optează pentru varianta achiziţionării unui spaţiu şi nu pentru închirierea sa. „Cam din aprilie este criză de spaţii comerciale. Majoritatea clienţilor vor să cumpere, dar nu există spaţii comerciale în piaţă“, a declarat Bibina Dică, directoarea agenţiei imobiliare BirosImob.

 

Chiria spaţiilor comerciale: 15 – 25 euro/mp/lună

 

Acest fenomen a fost observat şi de alţi specialişti din piaţa imobiliară. „Spaţii comerciale nu prea mai există la cumpărare, ci numai la închiriere, deoarece aceia care cumpără astfel de spaţii îşi pot recupera banii din chirie în doi – patru ani“, a declarat Nicu Răduţ, directorul agenţiei imobiliare Unic. Potrivit acestuia, preţul de închiriere a acestor spaţii variază între 15 euro/mp, în zonele semicentrale şi 20-25 de euro/mp, în cele centrale. „Cu cât e mai mare, cu atât nu poţi să impui un preţ maximal“, a adăugat Răduţ, care a explicat că spaţiile comerciale cele mai solicitate sunt cele situate pe bulevarde (Calea Bucureşti, Nicolae Titulescu, Calea Severinului, 1 Mai).

 

Lipsa de spaţii comerciale se perpetuează

 

Lipsa de spaţii comerciale se menţine de anul trecut. „În prezent, în Craiova, cererea de spaţii comerciale există, însă ofertă nu prea. Aproximativ 75% dintre clienţi doresc să le cumpere“, declara Bibina Dică, la mijlocul lunii iulie a anului trecut. Soluţia găsită de întreprinzătorii craioveni a fost cât se poate de simplă. „Nu prea mai sunt apartamente pretabile pentru firme. În plus, există posibilitatea să nu se prea mai dea autorizaţii pentru funcţionarea acestora ca spaţii comerciale. Comercianţii se orientează către case, unde au vad foarte bun“, a explicat Nicu Răduţ. Chiar şi aşa, lipsa spaţiilor comerciale a atras o creştere substanţială a preţurilor. „Comparativ cu anul trecut, preţurile au crescut cu 25-30%“, a adăugat acesta.

 

Şi spaţiile de birouri sunt deficitare

 

Situaţia este asemănătoare şi în cazul spaţiilor destinate birourilor. „Ziua trece, preţurile cresc. Marea creştere s-a înregistrat însă în luna decembrie a anului trecut. În 2007, preţurile s-au majorat cam cu 25%. În prezent, spaţiile de birou se închiriază cu 600-1.000 euro/lună (apartamentele cu două camere, parter), respectiv 400-500 euro/lună (apartamentele cu două camere, etaje superioare)“, a afirmat Bibina Dică.

Potrivit acesteia, chiria în cazul apartamentelor cu trei camere pretabile pentru birouri este cu 200-300 de euro mai mare. La începutul lunii martie a anului trecut, chiria pe care o achitau firmele mici pentru un sediu era de aproximativ 5 euro/mp/lună.

Această evoluţie a preţurilor este generată şi de lipsa ofertei din piaţă. Spaţiile de birouri au avantajul că pot fi amenajate chiar şi în apartamentele de la etaje superioare.

„Spaţiile de birouri se găsesc din ce în ce mai greu. Acest lucru este cauzat de faptul că majoritatea întreprinzătorilor încearcă să aibă o oarecare stabilitate, astfel că oferta este din ce în ce mai mică“, a explicat Nicu Răduţ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS