27.8 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPreţurile imobilelor cresc continuu

Preţurile imobilelor cresc continuu

Previziunile agenţilor imobiliari s-au adeverit – semnarea contractului de privatizare a Automobile Craiova nu a avut un impact deosebit asupra pieţei imobiliare. Totuşi, preţurile imobilelor îşi continuă trendul ascendent.

Cu toate că mulţi speculanţi au aşteptat o creştere semnificativă a preţurilor imobilelor o dată cu venirea investitorului Ford în Craiova, la aproximativ două săptămâni de la mult aşteptatul eveniment, piaţa imobiliară din Craiova îşi urmează cursul normal. „Preţurile la apartamente au evoluat, dar nu privatizarea Automobile Craiova a fost motivul“, a declarat Nicu Răduţ, directorul Agenţiei imobiliare Unic. Acesta a explicat că, din diverse motive (cererea mare, creşterea lichidităţilor din piaţă datorită nunţilor şi revenirii de la muncă din străinătate), în fiecare toamnă se înregistrează o majorare de preţ. „În ceea ce priveşte preţul la case, acesta se diferenţiază în funcţie de mult mai multe aspecte decât în cazul apartamentelor. Este o creştere în funcţie de teren, de zonă, de utilităţi“, a adăugat Răduţ, care a subliniat faptul că tocmai din acest motiv este destul de greu de calculat această creştere.

Ford dă un plus de valoare terenurilor

În ultima perioadă, nici preţurile terenurilor nu s-au lăsat mai prejos şi au cunoscut acelaşi trend ascendent, privatizarea Automobile Craiova punându-şi însă amprenta mai accentuat. „O uşoară schimbare se simte, în sensul că există o tendinţă de a ridica preţurile în zona din apropierea fabricii, unde se ştie că vor construi firmele ce asigură aprovizionarea Ford“, a explicat Valeriu Onescu, directorul Agenţiei Rai Imobiliare. Potrivit acestuia, terenurile pretabile pentru construcţii din zona Metro – Cârcea, cu utilităţi şi cu ieşire la stradă sau aproape de drumurile principale, au un preţ ce variază între 25 şi 70 euro/mp. „Se observă o creştere de 20-25%. Ford nu este însă singurul element care a influenţat-o. Au contribuit şi creditele flexibile – apar bani în piaţă şi se întorc în imobiliare“, a afirmat Onescu.

Creşterea numărului de angajaţi va mări cererea

Dacă, pentru moment, preţurile au crescut, în principal, pe fondul venirii toamnei şi implicaţiilor mai sus-menţionate, nu trebuie neglijată o potenţială influenţă pe termen lung a privatizării Automobile Craiova. O dată cu dublarea numărului de angajaţi până la 7.000 – 9.000, va creşte numărul persoanelor ocupate din judeţ. În plus, nu este exclusă nici o eventuală mărire a salariilor. Aceste situaţii vor atrage după ele o creştere a nevoii de noi locuinţe şi implicit a cererii, a volumului de tranzacţii din piaţă şi a preţurilor.

Agenţiile româneşti şi străine vor colabora mai mult

Faptul că privatizarea Automobile Craiova va avea impact pe termen lung a fost subliniat de specialişti încă din a doua jumătate a lunii iunie. „Deocamdată, nu există colaborări între agenţiile imobiliare din Craiova şi cele din străinătate. Eu cred însă că până la sfârşitul anului se vor stabili contacte. Vin firme mari, ce vor deplasa probabil specialişti, care vor dori să închirieze sau să cumpere imobile“, a declarat Nicolae Pătraşcu, directorul Uniunii Patronale a Agenţiilor Imobiliare (UPAI) „Oltenia“.

Acesta a explicat că, pe lângă faptul că se va dori o colaborare directă cu agenţiile de aici, nu este exclus ca agenţii străini să dorească şi forţă de muncă din regiune, fapt ce va avea implicaţii pozitive asupra evoluţiei domeniului imobiliar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII