18.4 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriStart la subvenţiile pentru IMM-uri

Start la subvenţiile pentru IMM-uri

Întreprinderile mici şi mijlocii care vor să facă investiţii de modernizare şi tehnologizare pot să solicite bani nerambursabili de la Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale (MIMMCTPL).

Nici în acest an întreprinderile nou-înfiinţate şi întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) din Dolj nu au fost uitate de stat. MIMMCTPL finanţează achiziţiile de maşini, utilaje, echipamente, mijloace de transport de mărfuri (noi, nu second hand) în zece domenii de activitate. Printre acestea se numără industria textilă, pielărie, construcţii, industria lemnului, industria metalurgică sau industria de maşini şi echipamente. Ministerul susţine aceste investiţii prin „Programul naţional multianual pe perioada 2002-2009 de susţinere a investiţiilor realizate de întreprinderi nou-înfiinţate şi microîntreprinderi, precum şi a investiţiilor de modernizare/retehnologizare a întreprinderilor mici şi mijlocii“. Scopul programului este creşterea volumului de activitate şi a competitivităţii IMM-urilor din aceste sectoare printr-un ajutor financiar nerambursabil.

Criterii de eligibilitate

Bugetul alocat programului, din fonduri naţionale, pentru anul 2007 este de aproximativ 40 de milioane de lei. După analiza dosarelor, firmele mici şi mijlocii declarate eligibile vor beneficia de finanţări care nu vor depăşi echivalentul în lei a 10.000 de euro (pentru cele nou-înfiinţate şi microîntreprinderi), respectiv echivalentul în lei a 50.000 de euro (în cazul firmelor mici şi mijlocii). Sprijinul nerambursabil oferit de stat nu poate acoperi însă mai mult de 60% din valoarea proiectului de investiţii. În ceea ce priveşte contribuţia proprie a întreprinzătorului eligibil, aceasta trebuie să fie de minimum 15% din valoarea proiectului de investiţii, în numerar. În plus, beneficiarii eligibili vor contracta de la bănci un credit de finanţare, reprezentând minimum 25% din valoarea proiectului de investiţii (MIMMCTPL va publica pe pagina de internet a instituţiei şi lista băncilor cu care va colabora pentru derularea programului). O întreprindere poate însă să acceseze bani prin acest program o singură dată, cu condiţia ca întreprinzătorul să nu fi contractat prin programe peste 200.000 de euro în ultimii trei ani (inclusiv anul curent).

36 de solicitări pe minut

Începând de ieri, întreprinzătorii interesaţi de acest sprijin financiar pot completa şi transmite on line formularul de preselecţie/de scoring (în evaluare vor intra doar firmele care vor obţine un anumit punctaj în urma evaluării iniţiale) pentru finanţarea programelor de investiţii, modernizare sau retehnologizare. „Acesta este primul an în care întreprinzătorii îşi pot depune aplicaţia de la terminalul propriu, de acasă, de la firmă sau din orice colţ al lumii s-ar afla în concediu“, a declarat Radu Mirea, directorul Oficiului Teritorial pentru IMM şi Cooperaţie (OTIMMC) Craiova.

Potrivit informaţiilor primite de la acesta, cei care doresc pot depune şi de la OTIMMC. „Aplicaţia software va fi disponibilă pe pagina web a instituţiei la adresa www.animmc.ro, pentru o perioadă de cinci zile lucrătoare, începând cu ora 9.00 a primei zile de înregistrare şi până la ora 15.30 a ultimei zile de înregistrare“, a afirmat Mirea. Acesta a explicat că majoritatea doritorilor vor depune solicitările în cursul zilelor de marţi şi miercuri – la deschiderea aplicaţiei, într-un singur minut au fost depuse 36 de formulare la nivelul întregii ţări. La nivel judeţului Dolj, reprezentanţii OTIMMC Craiova se aşteaptă să fie depuse cel puţin 200 de aplicaţii, iar la nivelul Olteniei aproximativ 600-700 de aplicaţii.

Paşii următori în obţinerea finanţării

Paşii următori constau în publicarea listei cu solicitanţii înscrişi în ordinea descrescătoare a punctajului obţinut (în trei zile de la închiderea aplicaţiei) şi trimiterea scrisorilor de înştiinţare a solicitanţilor acceptaţi (cinci zile). Potenţialii beneficiari (235 de întreprinzători + 100 de întreprinzători de rezervă) vor avea apoi la dispoziţie 15 zile pentru depunerea documentaţiei de finanţare, care va fi evaluată în alte 30 de zile. „Întreprinzătorii trebuie însă să aibă în vedere faptul că documentele pe care le vor depune la ANIMMC trebuie să fie valabile în ziua în care ei au depus formularul de preselecţie“, a explicat Radu Mirea. Altfel spus, cei care au aflat mai târziu despre această oportunitate de finanţare trebuie să se grăbească să-şi strângă actele necesare.

Alocaţii financiare nerambursabile în 2006

În 2006, în Dolj, ANIMMC a aprobat 39 de dosare depuse în cadrul acestui program, valoarea alocaţiei financiare nerambursabile aprobate fiind de aproximativ 4,157 milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS