17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCompania de Apă, la... apă

Compania de Apă, la… apă

http:http://www.youtube.com/watch?v=LrK-AhSGVpg
Consiliul de Administraţie al Companiei de Apă Oltenia SA din Craiova a fost numit nelegal, membrii săi nefiind validaţi de municipalitate.

Abia lansată pe piaţă, Compania de Apă Oltenia SA, din Craiova, fostă regie în subordinea municipalităţii, s-a trezit că are echipă de cârmă numită cu nerespectarea legilor în vigoare. Cei nouă membri ai Consiliului de Administraţie, dintre care patru au rămas din vechea structură de conducere a regiei, nu au fost validaţi de Consiliul Local Municipal Craiova, acţionar majoritar la Compania de Apă Oltenia SA. Potrivit consilierului municipal Teodor Radu, se impune avizarea nominală de urgenţă a unui Consiliu de Administraţie. „Dacă nu constituim un CA în litera legii, oricine va ataca în instanţă deciziile acestui organism va obţine lesne anularea lor“, a spus Teodor Radu. El a susţinut că nici membrii CA nu vor mai fi aceiaşi, cu excepţia conducătorului societăţii, care trebuie să îndeplinească şi funcţia de preşedinte al CA. Secretara Adunării Generale a Acţionarilor de la Compania de Apă, Adriana Motocu, susţine că termenul „ilegal“ atribuit CA este prea greu.
„Într-adevăr, membrii CA nu au fost nominal validaţi de Consiliul Local Municipal, care însă a aprobat actul constitutiv al companiei. În actul constitutiv, este precizat că unitatea va avea un organism de conducere administrativă format din nouă membri, care urmează să fie aleşi în Adunarea Generală, lucru care s-a şi întâmplat. Aşadar, CA nu este tocmai ilegal“, a spus Adriana Motocu. Ea a recunoscut însă că în prima Adunare Generală a Acţionarilor de la Compania de Apă Oltenia s-au luat şi alte decizii discutabile din punct de vedere juridic.

Micii acţionari, lipsă

Consiliul Local Municipal Craiova deţine 5.000 dintre cele 6.550 de acţiuni de la Compania de Apă Oltenia SA. Nici unul dintre ceilalţi şapte acţionari – Consiliul Judeţean Dolj şi şase consilii locale din judeţ – nu are reprezentant în CA al companiei. Potrivit consilierului municipal Teodor Radu, nu este normal ca la deciziile administrative ale societăţii să nu participe chiar nici unul dintre micii acţionari. „Poate că oamenii au idei şi ar fi bine să-i ascultăm“, a mai spus Radu. Secretarul AGA, Adriana Motocu, a declarat că în AGA nu au existat propuneri din rândul celorlalţi acţionari şi, ca atare, nu a fost posibilă numirea de membri în CA de la celelalte consilii locale sau de la Consiliul Judeţean Dolj.

Venit lunar pentru şedinţe anuale

Tot la prima şedinţă AGA s-a stabilit ca secretarii, trei la număr, să primească lunar o indemnizaţie de şedinţă egală cu 15% din venitul directorului general al Companiei de Apă Oltenia. „Chiar doamna Motocu, dar şi Elena Şerbănoiu, consilier local, şi Mirela Andronache, consilier juridic la Compania de Apă, primesc indemnizaţie de şedinţă lunară egală cu 15% din venitul directorului general, fiindcă fac parte din secretariatul AGA. Acest lucru, stabilit prin hotărâre AGA, este ilegal. Nu pot primi indemnizaţie de şedinţă lunar dacă AGA se întruneşte o dată, de două ori pe an“, este de părere consilierul municipal Teodor Radu. Adriana Motocu, reprezentanta Consiliului Local Municipal Craiova în AGA, a spus că intenţionează să renunţe la indemnizaţie, ca şi consilierul local Elena Şerbănoiu, care, pe deasupra, mai e şi incompatibilă cu funcţia de secretar al AGA.

Solomon îşi plânge de milă

Lansarea eşuată a Companiei de Apă Oltenia este pusă de primarul Craiovei, Antonie Solomon, pe seama incompetenţei juriştilor primăriei, pe care altfel îi ţine liniştiţi în aparatul său. Solomon susţine că n-a avut sprijinul nici unui consilier juridic plătit din bani publici la înfiinţarea Companiei de Apă Oltenia. „Gândiţi-vă că noi am pus un inginer (Adriana Motocu – n.r.) să se ocupe de înfiinţarea Companiei de Apă Oltenia şi de Adunarea Generală. I-am întrebat pe juriştii noştri şi au zis că nu se bagă, că e treabă de drept comercial şi e complicat“, a declarat Solomon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII