27.8 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024

Chiriile, în creştere

Anul acesta, preţurile locuinţelor din Craiova au explodat, astfel că şi nivelul chiriilor a cunoscut un trend ascendent. De fapt, chiar dacă în această perioadă cererea pentru locuinţe este în uşoară scădere, analiştii imobiliari preconizează că nu este exclus ca din toamnă chiriile să crească din nou.

În ultimii doi ani, preţurile locuinţelor şi implicit chiriile au cunoscut o creştere ca urmare a faptului că în ţară intră periodic bani de la craiovenii plecaţi în străinătate. La această situaţie au contribuit şi reglementările BNR, aflate în continuă schimbare. În toamna anului 2005, restricţiile impuse cu privire la gradul maxim de îndatorare au dus la o creştere considerabilă a chiriilor. „Clienţii agenţiilor imobiliare care doresc să achiziţioneze o locuinţă nu vor mai obţine credite foarte mari. Drept urmare, ne vom confrunta probabil cu tendinţa cetăţenilor de a se orienta în special spre închiriere. Ca rezultat, se va vedea o creştere a chiriilor la imobile“, declarau la momentul respectiv specialiştii din domeniul imobiliar din Craiova. Cu toate că anul acesta BNR a renunţat la restricţiile respective şi a lăsat la latitudinea băncilor comerciale nivelul maxim de îndatorare, trendul chiriilor se menţine însă crescător. „Din păcate, din cauza relaxării condiţiilor de creditare, preţurile nu au scăzut“, a explicat Valeriu Onescu, directorul general al agenţiei Rai Imobiliare.

Chirii mai mari cu 30%

Potrivit specialiştilor din domeniu, faţă de anul trecut, chiriile au crescut în medie cu 30-40%. Creştere mai mare a fost pe sectorul lux (70-80% faţă de anul trecut, respectiv 100% faţă de acum doi-trei ani), unde s-a mărit şi oferta. „Pe sectorul lux, oferta este net superioară (blocuri noi, suprafaţă mai mare, mobilă nouă, îmbunătăţiri recente – gresie, faianţă, aer condiţionat, centrală proprie) şi implicit preţurile sunt mult mai mari faţă de anul trecut“, a declarat Valeriu Onescu. De fapt, pentru apartamentele din blocurile noi, chiria o concurează pe cea a unor case. „Sunt blocuri în care chiria unui apartament ajunge şi la 500-600 de euro pe lună“, a declarat Teodor Popescu, managerul agenţiei imobiliare Dorcas.

Chiriile vor creşte în septembrie

Chiar dacă în acest moment se observă o uşoară scădere a cererii pentru locuinţe, ca urmare a începerii vacanţei, specialiştii din domeniul imobiliar preconizează o nouă creştere de preţ peste două luni, o dată cu începerea anului şcolar, respectiv apropierea primelor cursuri universitare. „În toamnă, nivelul chiriilor va înregistra un trend crescător dar nu foarte mare – probabil cu un procent de 10%“, a declarat Teodor Popescu, managerul agenţiei imobiliare Dorcas.

Sfatul specialiştilor – închiriaţi pe mai mulţi ani

Pentru a evita agitaţia din toamnă, specialiştii le recomandă chiriaşilor ca în momentul în care îşi găsesc locuinţa dorită să o contracteze pentru mai mulţi ani, chiar dacă în contractul de închiriere este introdusă o clauză prin care se stipulează că peste un an se renegociază. De fapt, sfatul acestora este să negocieze o clauză potrivit căreia renegocierea se face, dar nu pentru o sumă care să depăşească 10%. „În acest moment, chiriaşii au mai multă putere. Dacă fac contractul pe doi ani pot să plece dacă anunţă acest lucru cu 15 zile/o lună înainte“, a explicat Teodor Popescu. În cazul în care propietarul vrea să vândă şi nu există o clauză contractuală în acest sens, acesta o poate face numai dacă persoana care cumpără preia chiriaşul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS