22.6 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024

CFR scumpeşte vacanţa

Biletele pentru transportul feroviar de călători costă începând de ieri, cu aproximativ 7% mai mult. Ultima scumpire a tichetelor a avut loc pe 1 martie, urmând ca până la sfârşitul anului preţurile să crească trimestrial.

După zile nesfârşite în care abia au aşteptat începerea vacanţei sau a concediilor, ministrul transporturilor le-a făcut craiovenilor o surpriză nu tocmai plăcută. Începând de ieri, cei care şi-au propus să plece în vacanţă cu trenul şi nu şi-au luat încă bilet de călătorie vor scoate din buzunar cu aproximativ 7% mai mult.
Pentru un bilet de tren pe ruta Craiova – Mangalia, craiovenii vor plăti între 30,90 lei (personal, cls. II) şi 108,10 lei (intercity, cls. I), cu excepţia studenţilor şi pensionarilor, care beneficiază de reduceri. Avantajaţi sunt cei care şi-au cumpărat deja biletele. „Agenţia eliberează bilete cu 30 de zile înainte de plecare. Cei care le-au achiziţionat dinainte nu vor plăti nimic în plus“, a explicat Adriana Duţă, şefa Agenţiei CFR Craiova.

Scumpirea vine şi cu oferte

Chiar dacă s-a majorat preţul biletelor, CFR lansează o ofertă specială pentru Cartea VSD (vineri, sâmbătă, duminică) – oferă reducere de 50% doar cu CI pentru personal, care va fi valabilă timp de o lună pe distanţe de până la 1.000 km, şi nu de 51 – 300 km, ca până acum. „Tot de la 1 iunie, această legitimaţie de călătorie nominală va fi valabilă începând de vineri, de la ora 00.00, şi până luni, la ora 12.00 (până acum era valabilă până la ora 24.00 a zilei de duminică)“, a spus Adriana Duţă.
Craiovenii care nu sunt tentaţi de o astfel de ofertă pot să achiziţioneze bilete dus-întors cu o reducere de 10% din preţul celor două tichete.

Un singur tren direct către mare

Craiovenii care pleacă în concediu cu trenul şi plănuiesc să evite schimbarea acestuia în Bucureşti ar trebui să aibă în vedere faptul că, anul acesta, ca şi în 2006, pe ruta Craiova – Mangalia nu vor mai circula două trenuri, ci unul singur. Rapidul respectiv va circula pe ruta Timişoara – Mangalia începând din 14-15 iunie până pe 16-17 septembrie. Acesta va pleca din Craiova la ora 1.55 şi va ajunge la Mangalia la ora 11.52.
Plecarea din Mangalia va fi la 17.55, urmând să ajungă în Craiova la ora 3.07.

Impactul scumpirilor asupra craiovenilor

Cei mai afectaţi de scumpire par să fie pensionarii. „Se tot scumpesc toate, dar pensia rămâne aceeaşi. Nu ştiu unde o să ajungem. Toate sunt scumpe, şi medicamentele, şi mâncarea, tot“, a spus Ioan Dragonir, un pensionar de 68 de ani. La aceştia se adaugă studenţii. „Nu văd de ce cresc preţurile, iar condiţiile nu se îmbunătăţesc. Oricum, pe mine nu prea mă afectează, că o să apelez, ca de obicei, la bunăvoinţa naşului“, a explicat Dănuţ P., student.
Scumpirea nu pare însă să-i nemulţumească pe toţi craiovenii. „Scumpirea biletelor de tren nu e foarte mare – 7% înseamnă şapte lei la 100, ceea ce nu-i mare lucru. Am înţeles însă că vor mai fi scumpiri până la sfârşiul anului şi nu ştiu dacă o să fiu de aceeaşi părere şi după acelea“, a declarat Maria Drăghici, o tânără de 27 de ani. Afirmaţia este susţinută şi de alţi craioveni. „S-a scumpit cam cu un pachet de ţigări, iar eu merg o dată pe an cu trenul, aşa că nu cred că e un efort prea mare. Dacă se scumpea cu mai mult era mai rău“, a declarat Denisa Alexandru, de 25 de ani.

Încă două scumpiri până la sfârşitul anului

Scumpirea face parte dintr-o strategie pe termen lung aprobată prin OUG nr. 79/2006, prin care s-a stabilit că tarifele pentru transportul feroviar intern de călători vor putea fi majorate trimestrial până la sfârşitul anului. Potrivit OUG nr. 79/2007, CFR Călători va mai putea opera două majorări de preţ – una pe 1 septembrie şi cealaltă pe 1 decembrie. Conform www.hotnews.ro, prin aceaste scumpiri repetate se urmăreşte ca până la sfârşitul anului preţul unui bilet să fie majorat cu până la 60% faţă de nivelul din 2006 (pe 1 martie, preţul biletelor de tren a fost majorat cu 9,1%).

Tarife adulţi pentru ruta Craiova – Mangalia

Personal cls. II – 30,90 lei / cls. I – 48,80 lei (în Bucureşti schimbă trenul şi gara); Rapid cls. II – 67,90 lei / cls. I – 100,60 lei;
Intercity cls. II – 67,90 lei / cls. I – 100,60 lei (în Bucureşti schimbă trenul).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS