20 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPiaţa imobiliară din 2007, sub pecetea UE

Piaţa imobiliară din 2007, sub pecetea UE

Piaţa imobiliară din Craiova prezintă o serie de particularităţi în 2007 faţă de anii trecuţi. Prima dintre ele – creşterea  preţurilor, influenţată de aderarea la UE.

Piaţa imobiliară este un domeniu complex şi foarte sensibil la o serie de schimbări social-economice. Astfel, vechimea locuinţei, îmbunătăţirile aduse de-a lungul timpului, confortul, etajul, suprafaţa, zona, utilităţile sau facilităţile nu sunt singurele repere care influenţează preţul imobilelor. Putem vorbi deci şi de variaţii în funcţie de perioada concediilor, de sărbători, de creşterile salariale, de cursul valutar, de venirea „căpşunarilor“ în ţară sau de produsele bancare, pliate pe noile norme ale Băncii Naţionale a României (BNR).
La acestea se adaugă însă şi alte elemente. „Totul se raportează la construcţiile noi“, a spus Teodor Popescu, directorul agenţiei imobiliare Dorcas Imobiliare. De fapt, până şi zvonurile din piaţă fac ca preţurile imobilelor să sară în aer, să stagneze sau chiar să scadă uşor, spre bucuria, după caz, a cumpărătorilor sau vânzătorilor.

„Vânzările au scăzut comparativ cu anul trecut“

În ultima perioadă, cele mai influente lucruri au fost însă preţurile exorbitante, valorizarea leului în raport cu leul şi mult aşteptatele credite imobiliare flexibile. Influenţa acestora nu s-a lăsat însă aşteptată, specialiştii din piaţă vorbind de o scădere uşoară a numărului de clienţi comparativ cu anul trecut. „Vânzările au scăzut comparativ cu anul trecut. Oamenii aşteaptă probabil să se aşeze preţurile“, a declarat Teodor Popescu. Afirmaţia este susţinută, însă numai parţial, şi de alţi specialişti din piaţă. „Au scăzut, dar foarte puţin. Nu se poate vorbi chiar de o scădere a numărului tranzacţiilor, ci a clienţilor, care aşteaptă o ofertă bancară mai bună. Astfel, chiar dacă mulţi ar vrea să cumpere, aşteaptă ofertele bancare noi“, a explicat Bibina Dică, directorul agenţiei imobiliare Biros Imob.

Vara scade numărul tranzacţiilor
 
Independent de uşoara scădere a numărului tranzacţiilor comparativ cu anul trecut, stagnarea din această perioadă este, potrivit analiştilor, oarecum normală. „În cursul unui an sunt momente când există nişte vârfuri şi scăderi. Ne apropiem de perioada de vară, când scade numărul tranzacţiilor, urmând să crească în august-septembrie sau octombrie“, a spus Teodor Popescu. Ideea este susţinută şi de restul specialiştilor din piaţă. „În ultimii patru-cinci ani, august a fost luna în care românii întorşi din Italia şi Spania au determinat creşterea numărului tranzacţiilor, urmând ca de sărbători să existe o pauză, iar în ianuarie să fie înregistrată o creştere semnificativă“, a afirmat Bibina Dică.

Particularităţile pieţei imobiliare din 2007

Cu toate că măririle constante de preţ lasă impresia că piaţa evoluează oarecum asemănător cu anii trecuţi, există însă o serie de particularităţi, prima dintre ele înregistrată încă de la începutul acestui an. „Raportat la ce s-a întâmplat anul trecut, se poate vorbi de aproximativ aceleaşi creşteri ca şi până acum. Diferenţa constă însă în faptul că începutul acestui an a venit cu un salt foarte mare ca preţ“, a spus Popescu. Din cauza creşterilor exorbitante, nici Paştele nu a mai avut acelaşi impact asupra pieţei imobiliare. „În 2003, de exemplu, exista o creştere constantă de preţ, generată probabil de inflaţie. Un apartament cu două camere se scumpea cu aproape zece milioane (1.000 de lei noi) pe săptămână, şi cu 30-40-50 de milioane de Paşte şi în august-septembrie. Anul acesta după Paşte nu a fost însă un boom, pentru că preţurile erau deja foarte mari“, a afirmat Bibina Dică.
Potrivit acesteia, cu toate că există o tendinţă de creştere, aceasta este complet artificială. „Nu văd unde ar putea să se ducă, având în vedere că apartamentele noi pleacă de la un preţ de 700 de euro/mp, iar cele vechi, de la 1.200 de euro/mp“, a completat Dică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS