27.8 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFermierii nu vor să piardă sprijinul UE

Fermierii nu vor să piardă sprijinul UE

Marţi a fost ultima zi în care producătorii agricoli au putut depune cereri pentru subvenţia de la UE fără a primi penalizări, astfel că la APIA a fost aglomeraţie. Cu toate că au venit în număr mai mic decât în ultimele zile, doljenii au depus şi ieri cereri.

Cu toate că până joi, 10 mai, inclusiv, doljenii făcuseră solicitări pentru a primi 50 de euro/hectar doar pentru aproximativ 86% din suprafaţa din judeţ înregistrată în Registrul Fermelor, în ultima zi a depunerilor, situaţia era schimbată total. Chiar dacă, potrivit statisticilor, până luni fuseseră depuse doar aproximativ 59.800 de cereri, adică 84,5% din cei programaţi, numărul hectarelor care vor primi subvenţie de la UE în Dolj va fi ceva mai mare decât fusese programat iniţial. „Totalul cererilor depuse până în ultima zi, inclusiv, însumează aproximativ 388.000 de hectare, adică 112% din cele 352.000 de hectare înscrise iniţial în Registrul Fermelor“, a declarat Sergiu Drăgancea, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj. Acesta a explicat că diferenţa rezultă din faptul că unii dintre fermierii doljeni nu apucaseră să-şi înscrie suprafeţele în Registrul Fermelor. Nu la fel de harnici au fost însă primarii. 25% din primării nu au depus solicitările, astfel că vor primi bani de la UE cu penalizări.

Doljenii s-au lăsat pe ultima sută de metri

Potrivit informaţiilor primite de la reprezentanţii APIA Dolj, în ultimele zi s-a observat o creştere clară a numărului de fermieri dornici să solicite sprijinul pe suprafaţă de la UE. „Numărul cererilor depuse a crescut în ultimele zile, începând de vineri. În ultima zi au fost însă cei mai mulţi de la 1 ianuarie şi până acum“, a afirmat Sergiu Drăgancea. De fapt, marţi, la ora 16.00, zeci de doljeni se mai aflau la sediul APIA. Motivele pentru care aceştia s-au lăsat pe ultima sută de metri sunt, potrivit afirmaţiilor lor, cât se poate de obiective.
„Am avut necazuri şi treburi şi n-am avut timp să venim să depunem solicitările. Şi am auzit că nu se mai pot depune decât astăzi cererile“, a explicat marţi Amelia Popescu, de 68 de ani,din Pieleşti. „Am avut probleme de sănătate, astfel că nu am putut veni când am fost programat şi am venit astăzi“, a spus Constantin Conea, de 50 de ani.

Fermierii mai pot depune cereri, însă cu penalizări

Doljenii care, indiferent de motivele avute, nu s-au încadrat în timp şi nu au reuşit să depună solicitările până pe 15 mai o mai pot face şi între 16 mai şi 11 iunie. Aceştia din urmă vor fi însă penalizaţi cu 1% pe zi de întârziere din suma aferentă. „Doljenii au depus şi astăzi (ieri -n.r.) solicitări, însă au fost mult mai puţine decât marţi“, a declarat Sergiu Drăgancea. Fermierii care vor depune cererile după 12 iunie vor pierde sprijinul european pentru acest an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS