20 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCredite imobiliare pentru venituri mici

Credite imobiliare pentru venituri mici

Pe piaţă există un zvon despre lansarea creditului imobiliar pe mai multe generaţii, cu toate că produsele bancare flexibile, pliate pe noile norme BNR, se lasă încă aşteptate.

Banca Naţională a României (BNR) a emis, la începutul acestui an, un regulament prin care au fost desfiinţate o serie de măsuri restrictive impuse instituţiilor de creditare. BNR a renunţat la obligativitatea avansului solicitat pentru creditele imobiliare. Şi cum reprezentanţii băncilor comerciale au susţinut, în faza de proiect a regulamentului, că nu ar fi suficient, BNR a umblat şi la ponderea ratelor în veniturile nete, nemaiimpunând un anumit grad de îndatorare. Drept urmare, Regulamentul nr. 3/12.03.2007 prevede ca acordarea, garantarea şi derularea creditelor destinate persoanelor fizice să se realizeze pe bază contractuală, în conformitate cu reglementările interne ale împrumutătorilor (instituţii de credit, sucursale ale instituţiilor de credit, instituţii financiare nebancare străine). Totuşi, produsele flexibile nu au apărut în piaţă după adoptarea acestui regulament, o serie de bănci comerciale aşteptând să vadă oferta concurenţei, pentru a nu avea surpriza ca, după ce vor fi lansat un produs, altă bancă să vină cu unul mult mai atractiv.

Implicarea generaţiilor viitoare prelungeşte perioada de rambursare

Băncile care au depus reglementările proprii la BNR nu au primit încă acordul pentru a le pune în aplicare. „După ce elaborează propriile reglementări interne, acestea urmează să fie validate de BNR, Direcţia Supraveghere“, a explicat Gheorghe Gherghinescu, directorul Sucursalei Dolj a BNR. Potrivit acestuia, deocamdată, noile reglementări sunt în curs de validare, astfel că băncile nu au putut începe să lucreze după ele. În aşteptarea creditelor-surpriză, în piaţă au apărut o serie de zvonuri cu privire la tipurile de produse ce-şi vor face apariţia. Potrivit NewsIn, citat de www.bloombiz.ro, preşedintele Institutului Bancar Român (IBR) a precizat că pe piaţa românească vor apărea aşa-numitele credite pe mai multe generaţii. „O serie de bănci se gândesc cum să introducă şi să prelungească perioada de rambursare, prin implicarea următoarelor generaţii“, a declarat, pentru NewsIn, Petru Rareş, preşedintele IBR. Această formă de creditare va apărea ca urmare a evoluţiei preţurilor în România în raport cu volumul veniturilor reale.

Nepoţii pot achita datoriile bunicilor

Acest tip de credit va funcţiona, potrivit NewsIn, astfel – persoanele în vârstă vor lua împrumutul, iar ultimele rate le pot achita copiii sau nepoţii. Potrivit bancherilor, acest credit va permite, de fapt, prelungirea perioadei de creditare şi mărirea sumei împrumutate, venind astfel în întâmpinarea nevoilor persoanelor cu venituri mici care-şi vor putea permite să ia credite pentru locuinţe. „Prin acest tip de credit se doreşte mărirea perioadei de creditare, pentru a putea acorda împrumuturi mai mari“, a declarat Gheorghe Gherghinescu.
Apariţia unui astfel de produs pe piaţă vine şi în sprijinul persoanelor în vârstă, care în prezent pot lua credite doar pentru o perioadă scurtă, ca urmare a faptului că limita impusă de bănci în ceea ce priveşte vârsta este de 65-70 de ani. În prezent, o persoană care are 50 de ani nu poate contracta un credit pe 30 de ani, ci numai pe 15, maximum 20. Drept urmare, nu e exclus ca în următoarea perioadă băncile să renunţe să mai ţină cont de vârstă la sfârşitul perioadei de creditare.
„Nu am văzut încă reglementat un astfel de credit (pe mai multe generaţii). Nu am văzut decât informaţia din presă. Nevoia unui astfel de credit vine însă din faptul că, dacă banca dă un împumut pe 30 de ani unei persoane de 50, e posibil ca urmaşii acesteia să fie cei care-l achită“, au declarat surse din Raiffeisen Bank.

Creditul pe mai multe generaţii

Potrivit NewsIn, creditele pe mai multe generaţii au fost introduse pentru prima oară în urmă cu 20 de ani, în Japonia. În prezent, această metodă de creditare este folosită şi în alte state, precum Marea Britanie. 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS