18.3 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRomânii şi bulgarii învaţă unii de la alţii

Românii şi bulgarii învaţă unii de la alţii

Colaborările între firmele române şi cele bulgare există de ani buni. Totuşi, o dată cu integrarea României şi Bulgariei în Uniunea Europeană, instituţiile din cele două ţări încearcă din ce în ce mai mult să dezvolte relaţiile transfrontaliere.

În perioada 25-27 aprilie, Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) „Oltenia“ este gazda unei delegaţii a oamenilor de afaceri din Bulgaria, condusă de reprezentanţi ai Camerei de Comerţ şi Industrie „Vidin“. „La eveniment participă reprezentanţii a zece firme din Bulgaria, precum şi doi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi un reprezentant al Camerei de Comerţ şi Industrie din Vidin“, a declarat Tereza Vladu-Şuvaina, directoare în cadrul CCI „Oltenia“. Acestora li se adaugă zeci de reprezentanţi ai firmelor din Dolj.

Românii şi bulgarii îşi împărtăşesc experienţele din afaceri

Pe parcursul celor trei zile, românii şi bulgarii vor participa la diverse cursuri şi seminarii – „Fondurile structurale ale Uniunii Europene“, „Comerţul Electronic“, „Securitatea produselor şi răspunderea producătorilor“, „Certificarea sistemelor de management al calităţii – factor important pentru competitivitate“; workshopuri – „Facilităţi acordate angajatorilor la încadrarea tinerilor şi a persoanelor şomere“ şi mese rotunde. La acestea se adaugă întâlniri de afaceri între firmele din Bulgaria şi cele din România. Acţiunile se derulează în cadrul proiectului „Pregătirea mediului de afaceri din Dolj – România şi Vidin – Bulgaria; provocări şi oportunităţi transfrontaliere“, implementat de CCI „Oltenia“ în perioada decembrie 2006 – noiembrie 2007, în cadrul  Programului Phare-CBC 2004 – Fondul Comun Ro-Bg. Acesta îşi propune intensificarea cooperării dintre comunităţile situate de o parte şi de alta a graniţei, în vederea îmbinării dezvoltării economice.

„De la 1 ianuarie, Dunărea reprezintă doar o liniuţă pe hartă“

Potrivit reprezentanţilor CCI „Oltenia“, momentul aderării la UE este prielnic pentru dezvoltarea celor două ţări împreună. „De la 1 ianuarie, Dunărea reprezintă doar o liniuţă pe hartă. Statutul de ţări ce au aderat la UE generează noi situaţii. Atât firmele din Bulgaria, cât şi cele din România trebuie să-şi îndrepte atenţia spre piaţa unică europeană“, a declarat Gheorghe Dumitru, directorul Direcţiei I din cadrul CCI Oltenia. Potrivit acestuia, dacă până acum s-au făcut întâlniri între firmele din cele două ţări (numărul colaborărilor a ajuns la ordinul sutelor), prin acest proiect au fost generate cursuri comerciale care urmăresc creşterea calităţii serviciilor, stabilirea de noi relaţii de afaceri şi identificarea de noi oportunităţi de afaceri. „Am observat că de la 1 ianuarie întâlnirile sunt mai fructuoase – cu obstacole administrative mai puţine“, a declarat Krasimir Kirilov, reprezentantul CCI din Vidin, care speră ca firmele bulgare participante la eveniment să-şi găsească un partener.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS