19.5 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDoljenii au prins gustul rentei viagere

Doljenii au prins gustul rentei viagere

În primele trei luni ale lui 2007, numărul doljenilor care au solicitat rentă viageră a crescut de peste două ori comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

270 de dosare au fost depuse de la începutul anului şi până în prezent, la Biroul Judeţean de Rentă Viageră Dolj. „Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, se observă un trend ascendent“, a declarat Remulus Chiţu, şeful Biroului Judeţean de Rentă Viageră Dolj. Potrivit acestuia, până în aprilie 2006, doljenii depuseseră doar puţin peste 100 de dosare.
Motivul pentru această creştere a interesului pentru rentă este faptul că rentierii au început să aibă încredere în acest proiect. „O motivaţie în plus este aceea că oamenii văd că vecinii lor chiar îşi primesc banii, astfel că interesul este tot mai crescut“, a explicat Chiţu. De fapt, potrivit rentierilor doljeni, sprijinul financiar oferit de stat prin programul „Renta viageră“ este cât se poate de util şi de tentant. „Beneficiez de o sumă de 50 de euro la hectar. Deocamdată, sunt mulţumit şi e binevenită. Sunt mulţumit şi de ceea ce primesc de la cel care a luat terenul în arendă“, a declarat Dumitru Vlăduţ, din Lăcriţa Mare, primul rentier al Doljului. Afirmaţia a fost susţinută şi de alţi rentieri. „Sunt nişte bani în plus. Îmi asigur medicamentele din ei“, a spus Sabina Prică, una dintre persoanele care în 2005 şi-au vândut terenul.

„Credem că numărul rentierilor va creşte“

Reprezentanţii Biroului Judeţean sunt de părere că se va menţine trendul ascendent de depunere a dosarelor de rentă. „Credem însă că numărul rentierilor va creşte“, a spus Remulus Chiţu. Acesta şi-a explicat afirmaţia prin faptul că mizează pe faptul că în următoarea perioadă va creşte numărul persoanelor interesate să ia în arendă, impulsionate, la rândul lor, de subvenţiile ce vor fi distribuite anul acesta în agricultură.
Unul dintre motivele pentru care doljenii au fost reţinuţi în a solicita renta viageră este acela că multor bătrâni le era teamă de faptul că, o dată arendat, pământul nu va mai fi în posesia lor. „Foarte mulţi au întrebat ce se întâmplă cu terenul în cazul arendării. Şi acum ne mai întreabă pentru că nu ştiu cui şi rămâne“, a explicat Chiţu.

Doar unu din zece doljeni îşi vinde terenul

Cu toate că ar putea obţine mai mulţi bani, în prezent, doar unu din zece doljeni acceptă să-şi vândă terenul. Proporţia era aceeaşi şi anul trecut. „Unul dintre motive este acela că foarte mulţi doljeni doresc să lase pământul moştenire“, a spus şeful Biroului Judeţean de Rentă Viageră Dolj. Potrivit acestuia, alt motiv este reprezentat de costurile mari şi de timpul mare de intabulare a terenului vândut.

Procedura de obţinere a rentei

„Renta viageră agricolă“ este un program de comasare a terenurilor ce se adresează persoanelor de peste 62 de ani care doresc să vândă sau să arendeze proprietăţile deţinute. Potrivit legislaţiei în vigoare, valoarea rentei este 100 euro/an pentru fiecare hectar de teren agricol vândut şi 50 euro/an pentru fiecare hectar arendat. Potenţialii beneficiari ai rentei trebuie să deţină în proprietate mai puţin de zece hectare de teren agricol şi să păstreze pentru folosinţa proprie o suprafaţă mai mică de 0,5 hectare.
Aceştia trebuie să depună la Biroul Judeţean de Rentă Viageră o cerere, o copie de pe actul de identitate, actul de vânzare-cumpărare sau contractul de arendă în original şi copie, titlul de proprietate al arendatorului şi două declaraţii pe proprie răspundere.

Zece rentieri nu şi-au primit banii

Luna aceasta s-a încheiat campania de plăţi pentru rentierii care şi-au depus dosarele şi au fost validate pentru anul 2006. „Există câteva persoane (zece până acum) care nu şi-au primit banii fie pentru că nu au fost acasă atunci când au venit, fie pentru că s-au mutat şi nu au comunicat Biroului noua adresă“, a spus Remulus Chiţu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS