14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSuspendarea lui Băsescu zdruncină economia

Suspendarea lui Băsescu zdruncină economia

Suspendarea preşedintelui Băsescu a avut efecte negative pe piaţa de capital, majoritatea indicilor fiind în cădere. Jucătorii cu acţiuni derivate au avut pierderi şi de 100%. Analiştii din piaţă susţin că instabilitatea politică ar putea avea efecte pe termen lung asupra întregii economii.

Criza politică declanşată de suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu a avut efecte şi pe piaţa de capital, unde majoritatea titlurilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au suferit evoluţii fluctuante. Efectele s-au văzut încă de miercuri, când piaţa a reacţionat la posibila suspendare. În consecinţă, indicii bursieri au înregistrat căderi. Indicele BET a avut -1,32%, iar BET-FI, -2,41%. Joi a fost o zi agitată cu căderi bruşte ale cotaţiilor şi reveniri pe măsură, volatilitatea manifestându-se pe titlurile societăţilor de investiţii financiare, dar şi pe cele mai lichide titluri de pe piaţa RASDAQ. Piaţa a fost puternic influenţată de mişcările de pe scena politică, şedinţa fiind deschisă de indici pe roşu, din cauza ordinelor de vânzare din debut. Indicele BET a avut -1%, iar BET-FI -1,22%. Începutul şedinţei de tranzacţionare de joi a provocat panică în rândul investitorilor. SNP a avut parte de o scădere de 10%, ajungând de la 0,55 lei la 0,495 lei. Afectată a fost şi SIF Oltenia, care în deschidere a ajuns la 3,36 lei.
„Anunţul că preşedintele a fost suspendat a adus o uşoară revenire a cotaţiilor principalelor acţiuni, însă interpretările marilor investitori asupra a ceea ce se întâmplă acum în plan politic pot fi multe şi destul de subiective, iar reacţia lor, greu de anticipat“, a declarat Nicu Manda, broker la Intercapital Invest Craiova.

Efecte pe termen lung

Dacă pe termen scurt impactul suspendării preşedintelui nu a fost aşa de mare, nu la fel se poate spune şi despre efectele pe termen lung. Spre exemplu, jucătorii de la Bursa Monetar-Financiară şi de Mărfuri Sibiu (BMFMS) au suferit pierderi importante pe derivate. Aici, cotaţiile futures pe societăţile de investiţii financiare au avut căderi importante. DE SIF 5 cu scadenţa în iunie a căzut în cele două zile de criză de la un maximum de 3,8260 la un minimum de 3,805, aducând pierderi de 100% pentru jucătorii care au mizat pe o creştere a acţiunilor SIF Oltenia.
Evenimentul politic şi o instabilitate la acest nivel ar putea avea efecte pe termen lung asupra întregii economii, apreciază analiştii economici. Potrivit acestora, eventuala demisie a preşedintelui Traian Băsescu ar atrage după sine un risc major pentru deficitul fiscal, ar mări volatilitatea cursului euro/leu şi randamentele titlurilor de stat, într-o economie care dă deja semne de supraîncălzire. Efectele se vor concretiza printr-o tendinţă puternică de apreciere a euro şi lipsa interesului pentru titlurile de stat cu maturitate pe trei ani, cel puţin la preţul dorit de emitenţi. Analiştii mai susţin că efectele suspendării preşedintelui vor depinde şi de comportamentul investitorilor străini, care este dificil de evaluat în acest moment.
Valentin Cristea, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), spune că instabilitatea politică va duce şi la stagnarea procesului de absorbţie a fondurilor UE. „Instabilitatea politică va duce la stagnarea programelor operaţionale finanţate de UE. Cred că în ianuarie 2008 se vor depune primele proiecte de finanţare. Am pierdut un an în care aveam banii UE la dispoziţie. Acum, oamenii din ministere nu vor mai lucra. Este cel mai grav lucru care ni se putea întâmpla. Anul acesta, contribuţia la bugetul UE o vom plăti, dar bani nu vom primi“, a afirmat Cristea.
Agenţiile internaţionale de rating încep deja să aibă îndoieli asupra României. În timp ce agenţia Fitch a anunţat că suspendarea preşedintelui nu este un motiv de reducere imediată a ratingului de ţară, subliniind că riscul real îl reprezintă stagnarea reformelor structurale şi a măsurilor anticorupţie, Standard & Poor's a hotărât să reducă ratingul ţării noastre de la pozitiv la stabil, pe fondul crizei politice. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII