13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTranselectrica a bulversat SIF-urile

Transelectrica a bulversat SIF-urile

SIF Oltenia are la dispozitie aproape 400 de miliarde de lei pentru achizitionarea a 2,3 milioane de actiuni Transelectrica din cele 7,3 milioane lansate pe piata prin oferta publica. Independent, unii actionari la SIF-uri si-au vândut masiv din subscrieri pentru a acumula lichiditati ca sa participe la subscriere.


Societatea de Investitii Financiare (SIF) 5 Oltenia a subscris ieri circa 400 de miliarde de lei vechi la compania Transelectrica, in cadrul ofertei publice de 10% din capitalul social al societatii pe care statul a pus-o la dispozitia investitorilor privati. Practic, din suma avuta la dispozitie, SIF Oltenia poate cumpara 2,3 milioane de actiuni. Oferta deschisa miercuri cuprinde 7,3 milioane de actiuni, la pretul de 168.000 de lei vechi pe actiune. Fondul Proprietatea mai detine 15% din capitalul social al Transelectrica, la care se adauga cinci procente pe care Ministerul Economiei si Comertului (MEC) le va aloca pentru despagubiri, conform Legii nr.10/2001, persoanelor ale caror imobile au fost preluate abuziv de stat.


Si SIF 4 Muntenia a anuntat, saptamâna trecuta, ca intentioneaza sa cumpere actiuni in cadrul acestei oferte publice. Analistii pietei de capital au observat in ultimul timp vânzari masive de actiuni de catre actionarii societatilor de investitii financiare, fapt care a creat un trend generalizat si a dus la scaderea pe piata a actiunilor SIF. Ei au pus vânzarile masive de actiuni pe seama nevoii investitorilor de a acumula lichiditati pentru a subscrie la Transelectrica.


Unul dintre cei care au facut vânzari masive este omul de afaceri Catalin Chelu, care are pachete importante de actiuni la trei dintre cele cinci SIF-uri. Trebuie spus ca, daca exista o suprasolicitare de subscriere peste cele 10% oferite pe piata, solicitantii vor putea achizitiona proportional in cadrul acestui procent.


Evolutie dificil de anticipat


Analistii financiari sunt de parere ca prospectul emisiunii de actiuni cuprinde putine date care sa justifice ca pretul de 168.000 de lei vechi pe actiune este unul corect. Acestia apreciaza ca tariful de transport perceput (principala sursa de venituri), care este stabilit de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), are in calcul si o serie de factori subiectivi care fac dificila prognozarea unui trend al cotatiilor actiunilor. Specialistii mai considera ca o rata de crestere asteptata a dividendului de 6,5% pe an, cumulata cu sporirea capitalului propriu cu 123 de milioane de lei noi si cu mentinerea ratei de indatorare, ar duce la o estimare de profit net de 890 de miliarde de lei vechi pentru anul 2006. Cum obligatia emitentului este de a oferi dividende in proportie de 50% din profitul distribuibil, iar aportul de rezerve este de 5% pe an, acestia se asteapta ca aproximativ 45% din profitul net sa fie oferit ca dividend, conducând la o valoare de 0,54 lei noi pe actiune.


In consecinta, potentialul de câstig pe termen lung ar fi unul redus (sub 10% anual), mai mic decât asteptarile investitorilor legate de cresterea medie a pietei.


Profitul pe 2006, depasit in cinci luni


In primele cinci luni din 2006, SIF 5 Oltenia a depasit cu 24,1% profitul net planificat pentru anul in curs. Profitul net inregistrat pâna acum este de 87,4 milioane de lei noi, fata de 70,4 milioane de lei noi, cât era prevazut pe 2006 in bugetul de venituri si cheltuieli. Spre comparatie, in 2005 profitul net inregistrat de societate a fost de 59,8 milioane de lei noi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU