16.7 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPrimariile scapa de cosmarul rentei viagere

Primariile scapa de cosmarul rentei viagere

Executivul a renuntat la propunerea potrivit careia renta viagera ar urma sa fie suportata din bugetele locale. In schimb, bugetul administratiilor locale va fi completat cu bani din impozitul pe terenurile din extravilan.


Pentru ca administratiile locale pot colecta mai eficient impozitele pe terenurile din extravilanul localitatilor, aceste sume nu vor mai merge la bugetul de stat, ci la bugetul local al localitatii pe raza careia se afla terenul respectiv.


„Potrivit informatiilor primite de la Asociatia Comunelor din România (ACOR), va fi publicata in Monitorul Oficial Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 21/2006. Aceasta prevede ca sumele aferente impozitului pe terenurile extravilane sa vina la bugetele locale“, a declarat Valentin Mitrica, primarul comunei Giurgita. Potrivit acestei ordonante, suprafetele din extravilan vor fi impartite in functie de amplasament, indiferent de folosinta, in patru clase de impozitare (A, B, C, D) si nu dupa clase de fertilitate (cinci la numar), ca pâna acum. Constituita ca o sursa de venit la bugetele locale ale primariilor, sumele strânse din impozitele pe terenurile amplasate in extravilan vor fi gestionate de administratiile locale pentru reabilitarea rurala si alte proiecte in folosul comunitatilor locale respective.


Primariile, prea sarace pentru o povara in plus


Intr-o varianta initiala a acestei ordonante, a fost prevazut ca renta viagera cuvenita celor care si-au instrainat terenurile sa fie suportata din bugetul local al fiecarei localitati. Chiar si cu banii din impozitul pe terenul extravilan, administratiile locale ar fi fost prea sarace pentru a putea sa mai suporte o povara in plus. Astfel, la trei luni de la intrarea in vigoare a legii privind renta viagera,aceasta varianta ar fi atras dupa sine situatia in care renta sa nu mai fie acordata. „Parerea mea e ca, daca am avea resurse bugetare, nu ar fi fost foarte rau sa o platim noi, deoarece administratiile locale ar fi putut aloca mult mai repede acesti bani. Resursele financiare sunt insa foarte mici, astfel ca asigurarea rentei viagere din bugetul local ar fi fost imposibila“, a recunoscut Barbu Calota, primarul comunei Scaesti.


Situatia, prezenta in majoritatea localitatilor din tara, a fost insa sesizata si de guvernanti. „A fost numai o varianta la care s-a renuntat. Renta viagera va fi platita in continuare de la bugetul de stat. Daca ar fi fost platita de la bugetele locale riscam ca lucrurile sa se blocheze“, a declarat Teodor Craciun, consilierul ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, Gheorghe Flutur.


Peste 80 de doljeni vor renta viagera


Legea rentei viagere agricole a produs mare fierbere in lumea satelor. In cursul acestui an primesc renta viagera numai cei care au incheiat contracte de vânzare-cumparare sau arenda anul trecut, in timp ce persoanele care vor incheia contracte in acest an vor primi banii in 2007. „Pâna in acest moment, au fost depuse 82 de dosare, dintre care 23 au fost deja aprobate. Majoritatea celor care au depus dosarele au arendat pamântul, nu l-au vândut“, a spus Remulus Chitu, seful Biroului Judetean de Renta Viagera din Dolj.


Pentru arendarea unui hectar de teren, persoanele fizice cu vârsta peste 62 de ani primesc 50 de euro pe an, iar pentru vânzare – 100 de euro pe an. Acestea trebuie sa demonstreze ca detin in proprietate pâna la zece hectare si ca dupa arendare sau vânzare nu si-au oprit pentru folosinta proprie mai mult de 0,5 hectare de teren.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS