16.7 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBrânzeturile oltenilor, atestate ca produse traditionale

Brânzeturile oltenilor, atestate ca produse traditionale

Profitul de pe urma afacerilor cu aceste produse va creste o data cu aderarea la UE, când românii vor putea sa le comercializeze pe piata europeana.


Luna acesta au fost atestate primele produse traditionale din Dolj. „Cascavalul oltenesc cu praz, telemeaua olteneasca cu praz si telemeaua olteneasca cu marar si piper sunt produse obtinute de societate, Duvadi, dupa o reteta de peste 30 de ani, din lapte integral crud, cheag natural de miel si praz. Avantajul acestora e ca sunt produse lipsite de E-uri, ca toate produsele traditionale, de altfel. Aparitia pe piata româneasca a produselor atestate ca traditionale va da consumatorului posibilitatea sa aleaga produsele fara aditivi“, a declarat Vali Gorgoteanu, sef birou Implementare Programe si Acreditare Agenti Economici, Seminte de Fabricatie si Produse Traditionale, din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj.


La nivelul judetului Dolj urmeaza sa fie atestate mai multe preparate din carne (cinci produse traditionale obtinute de societatea Olas) si de panificatie (pâinea pe vatra sau pâinea in test, obtinuta de unele brutarii din Craiova si judetul Dolj). „Toate aceste produse vor putea fi comercializate numai in magazine specializate pentru produse traditionale“, a adaugat Gorgoteanu.


Etichetarea produselor traditionale, conditionata de atestate


O data cu aderarea României la Uniunea Europeana, produsele traditionale vor putea fi comercializate si pe piata europeana, unde produsele fara conservanti sunt la mare cautare. Cu toate ca, in acest moment, 30-40% din produsele agroalimentare de pe piata româneasca fac parte din categoria produselor traditionale, producatorii autohtoni nu pot sa eticheteze produsele drept „traditionale“ dupa bunul plac. Acestia trebuie sa astepte pâna in momentul in care obtin atestarea de la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). „Trebuie mentionat faptul ca produsele traditionale atestate pot beneficia de fonduri SAPARD, prin masura 3.4. Beneficiarii pot fi persoane fizice autorizate, asociatii familiale inregistrate, asociatii si grupuri de producatori, iar criteriile de eligibilitate sunt produsele traditionale atestate, investitiile pentru modernizarea capacitatii de productie, echipamentele si instalatiile de productie“, a spus Vali Gorgoteanu.


Afacerea cu produse traditionale va fi cu atât mai profitabila cu cât si românii, intre 18 si 55 de ani, manifesta o tendinta accentuata de a achizitiona produse alimentare naturale, fara aditivi si cu proprietati nutritive ridicate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS