27.8 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriJaponia construieste roboti pentru ingrijirea batrânilor

Japonia construieste roboti pentru ingrijirea batrânilor

Cercetatorii japonezi vor sa construiasca un robot care vede, aude, are simtul mirosului si poate transporta persoane, pentru a veni in ajutorul batrânilor din tara asiatica, al caror numar este in continua crestere.


Dupa cum informeaza site-ul Yahoo!News, reprezentantii institutului de cercetare Riken, care beneficiaza de sprijinul guvernului de la Tokio, au anuntat ca robotul humanoid RI-MAN, inalt de 158 de centimetri, poate deja sa ridice de la sol si sa transporte o papusa care cântareste 12 kilograme, urmând sa poata transporta oameni de 70 de kilograme, in maximum cinci ani.


„Speram ca, prin intermediul studiilor viitoare, RI-MAN va fi capabil sa ingrijeasca persoanele in vârsta sau sa lucreze in centre de asistenta sociala“, a declarat Toshiharu Mukai, lider al echipei de cercetatori.


Fiind acoperit cu un strat de cinci milimetri de silion, RI-MAN este echipat cu senzori care arata greutatea si pozitia persoanei pe care trebuie sa o ridice. Robotul, de 100 de kilograme, poate, de asemenea, sa distinga opt mirosuri, poate indica din ce directie se aude o voce si poate folosi o functie asemanatoare simtului vazului.


„In viitor, am vrea sa dezvoltam si o capacitate pentru detectarea starii de sanatate a oamenilor cu ajutorul unei functii asemanatoare respiratiei“, a mai declarat Mukai.


Potrivit sursei citate, Japonia se confrunta cu o problema din ce in ce mai mare in ceea ce priveste nevoia de personal pentru ingrijirea batrânilor. Acest fapt se intâmpla din cauza scaderii ratei natalitatii, precum si din cauza faptului ca in tara asiatica traiesc cei mai longevivi oameni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS