23.2 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTractoarele subventionate asteapta cumparatori

Tractoarele subventionate asteapta cumparatori

Programul „Fermierul“ subventioneaza si tractoare. Pentru intocmirea unui proiect eligibil, cei interesati trebuie sa aiba pamânt inscris in Registrul Fermelor.


In 2006, Programul „Fermierul“ este singurul care mai sprijina producatorii agricoli privati sa achizitioneze utilaje platind numai o parte din suma necesara. Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) a decis ca din cele 7.000 de miliarde de lei puse la bataie prin acest program, peste 14% sunt destinate achizitionarii de tractoare. Potrivit specialistilor, cele 1.000 de miliarde de lei ajung pentru achizitionarea a aproximativ 1.300 de tractoare, fondul maxim pe care il poate primi un fermier fiind de 15.000 de euro. „In Dolj, din cele 175 de solicitari de finantare prin Programul „Fermierul“, aproximativ 40% sunt pentru utilaje (tractoare, pluguri, semanatori). Numarul solicitarilor pentru achizitionarea de tractoare prin acest program este mai mare decât al celor pentru subventiile obtinute pentru achizitionarea de utilaje agricole in conformitate cu Legea nr. 274/2004 si HG nr. 262/2005, aflate in vigoare in 2005“, a declarat Valentin Bulumaci, directorul adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj. Potrivit acestuia, din cele 11 proiecte finalizate pentru Programul „Fermierul“, sase sunt pentru achizitionarea de utilaje agicole.


Fermierii pot cumpara tractoare de la orice firma


Studiul de fezabilitate al investitiei in tractoare subventionate prin programul MAPDR si implicit proiectul sunt conditionate de inscrierea in Registrul Agricol. „Fermierii interesati de achizitionarea de utilaje prin Programul Fermierul pot cumpara tractoare de la orice firma, atâta timp cât sunt noi. Acestia trebuie insa sa detina cel putin 40 de hectare de teren aflate in proprietatea lor sau luate in arenda, teren care trebuie sa fie inregistrat in Registrul Fermelor“, a declarat Valentin Bulumaci. Deocamdata, singura problema e faptul ca, potrivit unor surse oficiale, pentru 2006 nu s-a stabilit inca banca ce urmeaza sa acorde credite pentru Programul Fermierul.


31 martie, data-limita de inregistrare in Registrul Fermelor


Nu numai achizitionarea de utilaje agricole e conditionata de inregistrarea explotatiilor agricole in Registrul Fermelor, ci si subventionarea culturilor agricole incepând cu anul 2007, indiferent ca este vorba de bani de la guvern sau de la UE. Inscrierea in Registru este, la rândul ei, conditionata de utilizarea in scopuri agricole a unui teren cu o suprafata de cel putin un hectar, care sa fie format din parcele agricole mai mari sau egale cu 0,3 hectare. „De la 1 octombrie si pâna in acest moment, din cele aproximativ 100.000 de exploatatii agricole (cifra luata din statistica, ce va fi verificata ulterior), in Registrul Fermelor s-au inscris peste 60.000, adica 60,89%. Ca suprafata, din cele aproape 540.000 de hectare, doljenii au inscris in Registru aproximativ 47%“, a declarat Veronica Cocosila, seful Serviciului Examinare Cereri, din cadrul Agentiei pentru Plati si Interventii in Agricultura (APIA) Dolj.


Pentru a primi subventii, agricultorii trebuie sa-si inscrie exploatatiile agricole in Registrul Fermelor pâna pe 31 martie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS