27.5 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalInvatati-va copilul sa iubeasca lectura

Invatati-va copilul sa iubeasca lectura

Daca esti mama unui bebelus in vârsta de numai câteva luni sau un an, te-ai putea intreba: „De ce sa-i citesc? Oricum nu poate intelege nimic deocamdata!“. Adevarul este insa altul. Creierul micutului poate fi comparat cu un burete, pentru ca absoarbe orice informatie.


Iata câteva avantaje ale cititului. In primul rând, bebelusul incepe sa comunice, e drept ca intr-o forma incipienta – chiar daca nu poti avea inca reactii din partea lui. Apoi ii sunt stimulate aptitudinile de ascultare, memorie si, pe termen mai lung, capacitatea de exprimare si un vocabular bogat. Nu este de neglijat faptul ca, auzindu-ti vocea, copilul se simte in siguranta.


Cu cât ii citesti mai multe povesti, cu atât prichindelul va fi predispus comunicarii orale si va incepe sa vorbeasca mai repede, articulând corect cuvintele. Cuvintele auzite se „imprima“ in creierul micutului. Tocmai de aceea este important sa-i citesti cu intonatie, nu monoton. Copilul este capabil sa faca diferenta intre diferitele emotii: bucurie, teama, surpriza, iar acest lucru contribuie semnificativ la dezvoltarea lui emotionala.


De asemenea, arata-i cât mai multe poze viu colorate. Astfel ii va fi mult mai usor sa invete sa le recunoasca ulterior. Chiar daca nu le poate intelege si interpreta, se va concentra asupra lor. Dar poate cel mai important aspect al subiectului aflat in discutie consta in faptul ca in felul acesta se creeaza o legatura unica intre ceea ce-i place bebelusului – vocea ta si sa te simta aproape – si carti. Incearca sa faci din lectura un ritual zilnic – de preferat inainte de somnul de dupa-amiaza si seara, la culcare. Asaza-l in patut, stai lânga el si citeste-i. Pentru o mai buna conexiune intre tine si micut, mângâie-l sau, eventual, tine-l in brate in timp ce-i citesti. Pentru mai multa expresivitate, invata sa imiti sunetele emise de animale. Nu te preocupa neaparat de subiectul povestii, pe care i-o poti citi chiar de mai multe ori. Micutii adora sa auda acelasi lucru, pentru ca le suna familiar.


Imaginea unei biblioteci bogate constituie un stimulent puternic


In general, cartile pentru copii au texte simple si imagini relevante. Este de preferat sa alegi carti subtiri, lucioase si cu cât mai multe ilustratii. Pe masura ce copilul creste, puteti face impreuna analogii intre povestile citite si ceea ce se intâmpla in viata reala: „Uite o caprioara. Poate este prietena cu veverita din poveste!“. Foloseste orice pretext pentru a-i aminti de cartile citite si a-i stimula memoria si imaginatia.


Una dintre cele mai simple si, in acelasi timp, eficiente metode de a-l determina pe copil sa indrageasca lectura consta in a avea cât mai multe carti in casa. Puterea exemplului este mai mare decât crezi, iar imaginea unei biblioteci bogate se poate constitui intr-un stimulent puternic. Alt truc este acela de a include intre jucariile copilului si câteva carti, atunci când acesta a mai crescut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS