10.3 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024

Scurte ştiri

Naţionalul craiovean merge la Budapesta
Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova va prezenta, între 19 şi 22 octombrie, în capitala Ungariei, trei dintre spectacolele proprii. Reprezentaţiile vor fi susţinute în cadrul unui turneu care face parte dintr-un proiect cultural sprijinit de Institutul Cultural Român din Budapesta. Primul spectacol, prezentat pe 19 octombrie, în sala mare a Teatrului „Katona Jozsef“, va fi „Caligula“, de Albert Camus, în regia lui László Bocsárdi. Două zile mai târziu se va juca „Unde-i revolverul?“ de Gorgey Gabor, regizat de Mircea Cornişteanu, iar în ultima zi a turneului, publicul din Budapesta va putea urmări „Conu Leonida faţă cu reacţiunea“ de I.L. Caragiale, în regia Dianei Dragoş.

„Regele Mihai I“, expoziţie aniversară
Expoziţia „Regele Mihai I – 90 de ani“, organizată cu ocazia aniversării a 90 de ani a regelui Mihai I, va putea fi vizitată la Muzeul Naţional „Peleş“ începând cu 21 octombrie. Fotografiile care vor fi expuse provin din arhiva muzeală şi ilustrează diverse etape ale vieţii şi domniei regelui, din copilărie şi până la plecarea din România. Fostul suveran este surprins atât în momente oficiale, vizite, descinderi pe linia frontului, întâlniri cu mari personalităţi, cât şi în momentele de intimitate, alături de familie, de câinii preferaţi sau antrenat în diversele sale preocupări. Alături de panourile fotografice, expoziţia aduce în atenţia publicului larg, în premieră, actul Închinării municipiului Bucureşti faţă de „Proclamaţia către naţiune“ din 23 august 1944.

Viaţa lui Steve Jobs, ecranizată
Grupul Sony a achiziţionat drepturile de ecranizare a biografiei lui Steve Jobs, scrisă de Walter Isaacson. Aceasta va fi lansată oficial pe piaţă pe 24 octombrie, iar filmul va fi produs de Mark Gordon. Editura Simon & Schuster intenţiona să publice pe 21 noiembrie biografia lui Steve Jobs, dar, din cauza decesului cofondatorului grupului Apple, a fost luată decizia de a devansa această dată. Volumul va fi publicat pe 24 octombrie. Walter Isaacson a colaborat cu Steve Jobs pentru a scrie această lucrare şi a realizat ultimul interviu cu el în luna septembrie. „Am vrut ca ai mei copii să mă cunoască“, i-a declarat Jobs lui Walter Isaacson, când acesta l-a întrebat pe cofondatorul Apple de ce şi-a autorizat biografia completă, după ce toată viaţa a ţinut să îi fie respectată intimitatea.

Cetatea Râşnov prinde viaţă
Primăria Râşnov pregăteşte un proiect prin care se urmăreşte accesarea de fonduri europene în vederea reabilitării Cetăţii Râşnov. Au fost refăcute toate zidurile prăbuşite cu 500.000 de euro din bugetul local, fiind însă necesare zece milioane de euro pentru restaurarea întregului obiectiv turistic. Până la finele anului, va fi reabilitat Turnul Bathory, pentru a fi introdus în circuitul turistic, iar pentru 2012, planul cuprinde reparaţiile Grădinii Cetăţii şi ale turnului gotic. În fiecare căsuţă din Cetatea de Sus va exista o dioramă cu scene de viaţă din evul mediu. Până în noiembrie, în Cetate se desfăşoară o campanie arheologică, iar aceasta precede o prezentare publică a descoperirilor făcute.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS