30.6 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalSpectacolul muzicii la Filarmonica Oltenia

Spectacolul muzicii la Filarmonica Oltenia

Festivalul Internaţional „Craiova muzicală“ continuă serile muzicale cu noi concerte.

În sala de concerte a Filarmonicii „Oltenia“, poposesc sâmbătă seară, de la ora 19.00, membrii Ansamblului „Romanian Brass“ din Bucureşti, pentru a susţine un nou concert sub conducerea muzicală a lui Adrian Petrescu. Din program fac parte Uvertura din Suita „Muzica focurilor de artificii“, HWV 351 de Handel, Trei corale, „Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ“, „Jesus bleibet meine Freude“, „Wachet auf, ruft uns die Stimme“ de J. S. Bach, Uvertura operei „Flautul fermecat“, K. 620, de W. A. Mozart, „Marşul triumfal“ din opera „Aida“ de Verdi, dar şi Rapsodia română nr. 1 în La major, op. 11 (fragment) de George Enescu, „Fanfară pentru omul recent“, op. 122 (primă audiţie) de Dan Dediu, „Mr. Jums“ de C. Hazzel, „Dansul săbiilor“ din baletul „Gayaneh“ de Haciaturian. Duminică, 25 noiembrie, de la ora 19.00, este rândul Cvintetului de coarde „RO’String“ din Bucureşti să-i conducă pe melomani „De la Vivaldi la Piazzolla“. „Firul roşu care va străbate programul muzical propus în această seară este reprezentat de diversitatea repertoriului pus în valoare. Spectacolul a fost conceput să atragă o paletă cât mai largă de audienţă.

Programul muzical va aduce laolaltă piese muzicale îndrăgite de publicul larg – de la „Anotimpurile“ de Vivaldi, una din „Rapsodiile“ lui Enescu, la ritmuri sud-americane aduse de piesele lui Astor Piazzolla, interpretate într-o formulă inedită: cvintet de coarde, nai, acordeon, apoi registrul se va schimba într-unul foarte modern prin piese de jazz“, au precizat membrii Cvintetului de coarde „RO’String“, care are în componenţă câţiva dintre cei mai valoroşi instrumentişti din România. Grupul şi-a căpătat o reputaţie internaţională atât prin susţinerea unor turnee de concerte în importante centre culturale din Europa şi America de Nord, împreună cu naistul Gheorghe Zamfir, cât şi prin prezentarea unor concerte solo.

Concertele „RO’String“ se caracterizează printr-o intensitate pasională arzătoare care, în combinaţie cu o spumantă virtuozitate instrumentală şi o îndrăzneală inventivă, reconverteşte limitele specifice instrumentelor de coarde în efecte timbrale deosebite, creând prin aceasta noi sonorităţi adaptate modernităţii şi mondenităţii.

Anul trecut, în luna mai, nonconformistul ansamblu a lansat primul CD împreună cu naistul Gheorghe Zamfir, pe care regăsim „Anotimpurile“ lui Vivaldi într-o orchestraţie aparte realizată de Lucian Moraru, cu nai în locul viorii solistice – considerat de criticii de specialitate o premieră mondială în domeniu.

 

„Dialoguri şi fantezii în jazz“, cu Johnny Răducanu şi Ion Caramitru

 

La ceas de seară, luni, 26 noiembrie, publicul craiovean are întâlnire cu două nume de referinţă din lumea artistică: Johnny Răducanu şi Ion Caramitru, într-un spectacol excepţional, „Dialoguri şi fantezii în jazz“. Jocul artistic al celor doi interpreţi prezintă un veritabil eveniment cultural, în care muzica jazz va acompania textele literare integrate într-un scenariu realizat de cunoscutul actor român.

Prezentat în premieră la Bucureşti – la Sala „Mihail Jora“ a Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), „Dialoguri şi fantezii în jazz“ continuă seria spectacolelor de teatru poetic pentru care Ion Caramitru este cunoscut (după cum precizează UNITER). „Trecut-au anii“, „Eminescu după Eminescu“, Atelierul de Poezie de la Ipoteşti, colaborările cu Valeria Seciu, Ovidiu Iuliu Moldovan, precum şi cu Dan Grigore, Iosif Hertea, Aurelian-Octav Popa şi, acum, cu Johnny Răducanu menţin în atenţia publicului teatrul poetic.

Scenariul şi regia spectacolului „Dialoguri şi fantezii în jazz“ sunt semnate de Ion Caramitru, care a ales fragmente din operele lui Nichita Stănescu, Tudor Arghezi, Dan Verona, Miron Radu Paraschivescu, Lucian Avramescu şi a Anei Blandiana. Spectacolul face parte din proiectul „Voci şi spectacole memorabile“, realizat de UNITER şi SRR. Acest proiect s-a concretizat până acum într-o colecţie de CD-uri ce cuprinde şase titluri: „Craii de Curtea Veche“ de Mateiu Caragiale (cu Alexandru Repan), „Celălalt Cioran“ (cu Ovidiu Iuliu Moldovan, Silviu Biriş, Oana Vânătoru, Liviu Lucaci şi pianista Mihaela Valcea), „Nepotul lui Rameau“ de Denis Diderot (cu Marin Moraru şi Gheorghe Dinică), „Trecut-au anii“, după Mihai Eminescu, „Regina mamă“ de Manlio Santanelli şi „Iona“ de Marin Sorescu (cu Ilie Gheorghe).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS