12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalS-a incheiat stagiunea de muzica de camera

S-a incheiat stagiunea de muzica de camera

Filarmonica de Stat „Oltenia“ din Craiova si-a incheiat stagiunea de muzica de camera, ieri, cu pianistii Manuela si Dragos Mihailescu care au sustinut un superb program de pian la patru mâini, program ce a continut exclusiv lucrari din Mozart: Sonata in Re major, KV 381 (K. 123a); Andante cu 5 variatiuni in Sol major, KV 501; Sonata in Do major, KV 521; Sonata in Do major, KV 19d; Fantezia in Fa minor, KV 608; Sonata in Fa major, KV 497.


In aceasta stagiune, la Filarmonica de Stat „Oltenia“ din Craiova s-au prezentat in prima auditie, 29 de lucrari muzicale, dintre care merita sa amintim câteva bijuterii: Oratoriul „Ioana pe rug“, de A. Honegger; „Fresko“, de D. Acker; Concertul in Sol major pentru flaut, Wq. 169, de C.Ph. E. Bach; Concertul nr.4 in Re minor pentru vioara, op. 31, de H. Vieuxtemps; Concertul in Mi minor pentru violoncel, op. 65, de A. Haciaturian si Simfonia in Do minor, de E. Grieg.


Sotii Manuela si Dragos Mihailescu, doi pianisti talentati


Sotii Manuela si Dragos Mihailescu sunt absolventi ai Liceului de Arta „Ion Vidu“ din Timisoara si ambii au terminat cursurile Conservatorului „Ciprian Porumbescu“ din Bucuresti. Manuela Iana Mihailescu este lector universitar doctor la Catedra de pian a Facultatii de Muzica din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara, unde si sotul acesteia, Dragos, este cadru didactic. Manuela este unanim apreciata pentru activitatea solistica, sustinând concerte si recitaluri in tara si in strainatate. A obtinut numeroase premii nationale si internationale. In martie 2002 si aprilie 2005 a facut parte din juriul Concursului International de Pian de la Jaen (Spania), precum si din alte jurii. In martie 2005, a sustinut cursuri de maiestrie interpretativa la Conservatorio Superior de Musica „Victoria Eugenia“ din Granada.


Sotul sau, Dragos Mihailescu, s-a impus in viata muzicala a tarii, precum si in strainatate, printr-o bogata activitate solistica (recitaluri de pian, concerte) insa a fost atras inclusiv de muzica de camera.


Impreuna cu sotia sa au sustinut recitaluri la patru mâini si la doua piane in tara, dar si in Germania (Heidelberg, Regensburgh, Karlsruhe, Sinsheim, Ladenburg, Wald-Michelbach, Schriesheim, Weinheim), intr-o multime de orase din Spania, Franta, Austria etc. Pâna in prezent au inregistrat doar un CD (in 1998) cu piese pentru pian la patru mâini din creatia compozitorilor Fr. Schubert si J. Brahms. Urmeaza sa inregistreze si alte CD-uri, insa piesele sunt secrete, pentru a face surprize dintre cele mai placute melomanilor.


Melomanii sunt suparati pe primarul Solomon


Cei mai patimasi melomani au trait momente de satisfactie spirituala, unele dintre ele unice. Au avut posibilitatea sa vada si sa asculte muzicieni valorosi din tara si din strainatate, nume celebre, pe care nici nu se gândeau vreodata ca vor avea fericirea sa le intâlneasca. Pe de alta parte, acestia sunt mâhniti ca, de fiecare data, au fost nevoiti sa mearga in Sala de concerte a Liceului de Arta „Marin Sorescu“, unde orchestra simfonica a filarmonicii craiovene isi sustinea concertele. Permanent au fost nemultumiti de acustica salii si, in special, de atitudinea indolenta a edililor Craiovei fata de refacerea salii de concerte a filarmonicii, de consolidarea acesteia in urma prabusirii tavanului. Majoritatea zdrobitoare a melomanilor sunt intelectuali de vaza ai intregii Oltenii si nu au incetat sa-si exprime indignarea in legatura cu aceasta stare de fapt. Câtiva dintre ei, persoane publice care nu au dorit sa le apara numele in ziar, erau de-a dreptul revoltati fata de primarul Antonie Solomon: „Daca dom’ primar Solomon ar fi fost meloman, gasea bani si timp sa consolideze nu o filarmonica, ci zece. Insa dumnealui ii plac lautarii. Or, lautarii cânta dupa ureche, cum, tot dupa ureche, primarul «dirijeaza» Cetatea Baniei (…) Fara partitura, este imposibil sa fie compatibil cu tarile vestice ale batrânului continent“.


Totusi, melomanii spera ca in aceasta vara, simultan cu „schimbarea la fata“ a centrului Craiovei, se va consolida si filarmonica, astfel incât de la 1 ianuarie 2007 „sa fim in rândul lumii“. Dar… un sceptic nu s-a putut abtine: „Sperando vivando, murire cantando!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS