22.5 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalSperanţă pentru un medic

Speranţă pentru un medic

Revenim cu povestea Florentinei Vană, medicul rezident pediatru care a renunţat o vreme la lupta pentru salvarea micuţilor din secţia în care lucrează, pentru a-şi salva propria viaţă. Tânăra de 27 de ani are nevoie de noi. Putem să o ajutăm.

Apărea în ediţia de luni, 6 septembrie 2010, a GdS chinul prin care trece proaspăta rezidentă de la Spitalul de Urgenţă Craiova, de doar 27 de ani, Florentina Vană. Un medic tânăr, care şi-a îndeplinit visul plăsmuit pe vremea când, la 15 ani, a fost operată de o tumoră pe creier. Şi-a pierdut auzul atunci, la urechea stângă. Ţintuită săptămâni la rând pe patul spitalului, înconjurată de muribunzi, sperând până în ultima clipă că vor fi salvaţi, Flori a făcut legământ că va urma, după liceu, medicina. Şi-a promis că va deveni doctoriţă şi cât timp va trăi va încerca să salveze vieţi.

Fără E112, viaţa trebuie plătită

Acum, la 27 de ani, visul ei s-a întrerupt brusc. De o lună, coşmarul se repetă. Flori a fost diagnosticată din nou cu tumoră, pe partea dreaptă de data aceasta. Tumoră de unghi ponto-cerebelos stâng. Sau, tot în termeni medicali, neurinom de nerv acustic drept, voluminos, compresiv pe trunchiul cerebral, cu hidrocefalie internă. Cunoscând episodul anterior, oricine ar spune că „doar“ îşi pierde şi auzul la urechea dreaptă. Riscul însă nu este doar acesta. Tumora de acum a Florentinei are dimensiuni mari, apasă pe trunchiul cerebral, astfel încât s-a acumulat o cantitate mare de lichid cefalo-rahidian. Tânăra riscă să intre oricând în comă. Să moară.
Speranţa vine din Hanovra, de la Internaţional Neuroscience Institute de aici. Intervenţia chirurgicală – cu spitalizare şi tratament – costă însă, evident, o avere, imposibil de acoperit de familia Vană, în care mama e casnică, tatăl lucrează ca taximetrist, iar Cornelia, sora Florentinei, este încă studentă la Medicină. Nu există şanse pentru tânăra doctoriţă să obţină formularul E112, deoarece Casa de Asigurări de Sănătate este de părere că operaţia poate fi efectuată şi în România. Da, e adevărat, au spus toţi medicii pe care Flori i-a consultat în Bucureşti. Dar toţi au recunoscut că în mod sigur tânăra rezidentă ar rămâne fără auz. Surdă definitiv, adică, deficienţă care îi va schimba total viaţa, îi va încheia pentru totdeauna cariera de medic pentru copii.

Campania continuă

De o săptămână, GdS, dar şi alte ziare şi posturi de televiziune locale sau naţionale au început o campanie intensă pentru a o ajuta pe Florentina să strângă cei 50.000 de euro necesari intervenţiei de la Hanovra. În paralel, părinţii, Cornelia – sora Florentinei, Nicolae şi Cosmin – prietenii lor, au pornit să sensibilizeze inimile celor care conduc firme importante şi instituţii. Din păcate, uşile le-au rămas închise sau, în unele cazuri, promisiunile retrase. Un răspuns fericit au primit prietenii Florentinei de la primărie, şi anume li s-a aprobat autorizaţia de a instala două corturi – şi alte două, ulterior – cu urne pentru donaţii. De asemenea, au fost amenajate urne în clubul Dream On şi la CET Işalniţa. Doar de aici au venit singurele semne încurajatoare. „S-au strâns de la corturi şi celelalte două locaţii aproximativ 10.000 de euro. În rest, toate firmele ne-au refuzat“, spune Bibi – Cornelia, sora Florentinei.
Filarmonica „Oltenia“ a răspuns şi ea pozitiv apelului lansat de prietenii şi rudele tinerei rezidente: va pune la dispoziţie sala de concerte pentru orice eveniment muzical care se va vrea organizat în sprijinul Florentinei Vană. De asemenea, există promisiunea ca în cluburile Play şi Pub’s să se organizeze concerte caritabile.
„Suma este mare, într-adevăr, pentru toată lumea în această perioadă. Dar în joc este viaţa unui om, a unui medic. Mă gândesc că lucrul acesta îi va sensibiliza pe oamenii din jurul nostru. Câte puţin de la fiecare înseamnă speranţă pentru medicul extraordinar care este Flori“, spune emoţionat Cosmin. Şi îşi consultă din nou agenda, sperând să mai găsească vreo uşă, de data aceasta deschisă.

Noi o putem ajuta!

Florentina Vană, de 27 de ani, medic rezident la Clinica de pediatrie din Spitalul de Urgenţă Craiova, a fost diagnosticată recent cu tumoră de unghi ponto-cerebelos stâng.
De câteva zile, prietenii şi familia au început să organizeze o campanie umanitară pentru ea. Primăria Craiova a aprobat amenajarea a două corturi cu urne. Acestea au fost instalate în Piaţa Prefecturii şi în cartierul Craioviţa Nouă. Prietenii au înfiinţat şi un site: http://florentina.gotdns.com/ – unde, pe lângă informaţiile despre cazul tânărului medic, se pot găsi şi două conturi, deschise pe numele tatălui Florentinei:

Conturi deschise la Banc Post, sucursala Olt, oraş Slatina
Cont IBAN RON RO36BPOS29007096064RON01
Cont IBAN EURO RO68BPOS29007096064EUR01, titular Vană Gheorghe.

De asemenea, există şi un teledon pentru donaţii. Numerele de telefon sunt valabile numai în reţeaua Romtelecom:
0900 900 790     10 EURO
0900 900 794      5 EURO
0900 900 792      2 EURO
Cei care vor să o ajute pot apela şi la numerele redacţiei Gazeta de Sud:
0251/413.100
sau
0720.880.482

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII