21.8 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalLocalnicii din Spineni, fără apă potabilă

Localnicii din Spineni, fără apă potabilă

Peste 200 de gospodării din satele Davideşti şi Cuza Vodă din localitatea Spineni, judeţul Olt, nu au de ani buni apă potabilă. Cisternele ajung la oameni din două în două zile şi li se dă apă cu porţia.

Problema cu care se confruntă localnicii din cele două sate s-a acutizat şi din cauza secetei care s-a instalat de aproape două luni în judeţ. Cel mai greu este pentru oamenii din zonele de deal ale celor două localităţi. Ei sunt nevoiţi să meargă şi trei kilometri pentru a face rost de apă, de la două fântâni aflate în vale. Alte două au secat.

„Nu ştiu cum ne vom descurca. Ne coace Dumnezeu! În grădini nu mai avem nimic. Nu avem o roşie, un castravete. Este greu! Aici, în satele astea două, nu prea e apă. De foarte mulţi ani întâmpinăm aceleaşi greutăţi. Pe timp de vară, aceeaşi poveste. În vale mai e cum mai e, că avem fântâni la drum. Erau mai multe care aveau apă, dar două au secat şi mai sunt două. Toată lumea vine şi ia apă de aici“, s-a plâns Floarea Neacşu, de 70 de ani.

Sătenii din vale se tem că în scurt timp vor seca şi celelalte două fântâni. Alţii au încercat să-şi facă în curţi, dar în zadar. „Am vrut să facem fântână în curte. Am săpat la 20 de metri, dar tot nu e apă. Nu ştim ce să mai facem. Avem animale şi ne trebuie apă. Facem zilnic şi şase-şapte drumuri ca să luăm. Ne trebuie pentru băut, pentru mâncare, să spălăm, să adăpăm animalele. E foarte greu!“, au spus alţi săteni.

 

Apă cu porţia

 

Pentru că în Davideşti şi Cuza Vodă, în zonele de deal, nu există nici măcar o fântână, Primăria Spineni şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul primăriei au luat măsuri pentru asigurarea apei în locurile problematice. Şase mii de litri de apă sunt aduşi din două în două zile la oamenii care locuiesc acolo. „Ducem apă în partea de deal a satelor Davideşti şi Cuza Vodă. Mergem cu maşina de pompieri şi cu un tractor şi cisternă. Din cauza secetei prelungite, nu mai avem apă din iunie. Înainte, localnicii din deal coborau pentru a lua apă, dar acum apa din fântânile din vale este luată de oamenii care locuiesc în apropierea lor“, a precizat viceprimarul localităţii, Rodica Gheorghe.

Apa pe care o primesc oamenii din zonele de deal este insuficientă. Sătenii mai spun că îndură acest chin de ani buni şi speră că situaţia lor se va rezolva. „Niciodată nu a fost apă în sat. Ne-a fost tare greu. Aşa a fost şi anul trecut, aşa a fost mereu. Primarul ne aduce apă din două în două zile. O păstrăm în bidoane. Când se termină, luăm căruţa şi coborâm în sat ca să procurăm apă.“, a menţionat Costică Badea, alt sătean.

În cele două sate au rămas numai vârstnicii. Oameni harnici, dar săraci. Însă, numai doi au căruţă şi cal. Atunci când rămân fără apă, vecinii se roagă de ei să le ia şi lor. „Aici, la noi în sat, numai doi oameni au căruţă cu cal. Ne rugăm de ei când pleacă după apă să ne ia şi nouă câte un bidon“, a spus Maria Stănescu.

 

„Situaţia este rezolvată 99%“

 

Rodica Gheorghe susţine că în 2009 vor fi demarate lucrările pentru înfiinţarea unei reţele de alimentare cu apă potabilă şi canalizare pentru trei sate – Davideşti, Cuza Vodă şi Profa.

În acest sens, a fost depus un proiect în martie în valoare de 8,6 milioane de lei pentru atragerea de fonduri la Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 4 S-V Oltenia din Craiova. Autorităţile locale au întâmpinat câteva greutăţi, apoi a intervenit blocarea fondurilor SAPARD.

„Săptămâna trecută am fost chemaţi la Craiova pentru a semna contractul de finanţare. Situaţia este rezolvată 99%. Sperăm ca în 2009 să demarăm lucrările. Reţelele se vor întinde pe 16 kilometri şi vor acoperi satele Davideşti, Cuza Vodă şi Profa“, a explicat Rodica Gheorghe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU