19.5 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalJuramânt pentru o cariera militara

Juramânt pentru o cariera militara

Ultima serie de militari români care isi satisfac stagiul pe vechiul sistem a depus sâmbata juramântul. Spre deosebire insa de generatiile anterioare de soldati care au facut armata, acestia au posibilitatea ca la sfârsitul stagiului sa opteze pentru o cariera militara, devenind primii soldati profesionisti.


20 de militari in termen, incorporati cu doua saptamâni in urma in Batalionul de Instructie Transmisiuni „Fratii Buzesti“ din Craiova, au depus sâmbata juramântul militar, devenind oficial soldati ai armei Comunicatii si Informatica. Fata de soldatii de pâna acum, când stagiul militar era obligatoriu, aceasta ultima serie de militari in termen este diferita. Militarii au cerut sa faca armata, fiind selectati dintr-un numar mare de solicitanti, si pâna la 1 ianuarie vor executa serviciul militar dupa vechiul sistem, urmând ca dupa 1 ianuarie sa fie primii soldati cu statut de angajati ai armatei române, in conformitate cu Legea nr. 384/10.10 2006, privind statutul soldatilor si gradatilor voluntari. In aceasta calitate vor putea beneficia de solda lunara, care impreuna cu celelalte drepturi banesti specifice armatei va depasi zece milioane de lei, echipament si hrana gratuite, asistenta medicala gratuita, medicamente gratuite si documente de transport gratuite.


Sansa unui viitor


Printre cei 20 de militari transmisionisti care au depus juramântul sâmbata nu se afla nici un oltean, 15 dintre ei erau din judetul Brasov, iar restul din judete ale Moldovei.


Simon Gruitoiu are 25 de ani si este din Fagaras, judetul Brasov. A vazut armata ca pe o oportunitate de a avea un serviciu decent si un venit, intr-o perioada in care nu prea avea de unde sa aleaga. „Am facut Facultatea de Drept si nu am reusit sa termin, mai am de dat licenta. Dupa ce termin stagiul militar vreau sa rezolv si problema asta, indiferent de locul de munca pe care il voi avea“, a spus Simon, sperând totusi ca va reusi sa ajunga ofiter. Dupa ce s-a hotarât sa plece in armata si-a sunat parintii – aflati la munca in Italia – si i-a anuntat. Dupa doua saptamâni si trei zile de viata cazona nu si-a schimbat parerea despre armata, desi stie din auzite ca sunt unitati militare in care traiul este mai greu. S-a imprietenit cu colegii de camera. Mâncarea crede ca ar fi putut sa fie mai buna, dar cadrele sunt OK.


La depunerea juramântului, tânarul a avut emotii când a trebuit sa citeasca in timpul festivitatii discursul pregatit pentru aceasta ocazie, mai ales ca din asistenta il urmarea cu atentie sotia sa, Corina. Cei doi sunt casatoriti de un an si jumatate si nu sunt obisnuiti sa stea departe unul de celalalt. Simon va profita de permisie ca sa se odihneasca si, daca ii mai ramâne timp, pentru a-si revedea prietenii.


Disciplina, un stil de viata


Militar cu acte in regula se poate considera de acum si Costel Blaj, de 21 de ani, din Galati. Tânarul a facut de mic o pasiune pentru armata, incurajat fiind de tatal sau, un adept al ordinii si disciplinei, dar si de fratele cel mare, care a devenit politist. A lucrat pâna acum in amenajari interioare si câstiga destul de bine, dar a renuntat la câstig pentru a-si urma pasiunea. „Ma simt foarte bine in armata, este exact asa cum mi-am imaginat, iar profesia de militar este ceea ce mi-am dorit dintotdeauna. Imi place uniforma, consider ca este o meserie respectata, iar un post in armata este un loc de munca sigur“, a spus Costel. La ceremonia depunerii juramântului au venit sa-l vada familia si prietenii. Uraste harababura si isi doreste foarte mult – spre deosebire de majoritatea tinerilor de vârsta lui – sa se casatoreasca. Din pacate, prietena sa nu i-a putut fi alaturi, fiind plecata in Italia.


Dupa festivitatea de depunere a juramântului, tinerii militari au plecat in permisie pentru trei zile, urmând ca luni sa se intoarca la unitate pentru a-si relua pregatirea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS