20 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024

RETETA SAPTAMÂNII

Placinta dobrogeana


Ingrediente:


Coca


– 600 g faina;


– 100 g ulei;


– 2 oua;


– 1 lingura otet;


– 1/2 lingurita sare;


– apa circa 200 g, cât cuprinde faina;


– 200 g margarina sau unt;


Umplutura


– 500 – 600 g brânza de vaci bine scursa;


– 3 – 4 oua, 100 – 150 g zahar, 100 – 150 g smântâna, 40 g gris, razatura de la o lamâie si sare dupa gust.


Mod de preparare


Umplutura se pregateste astfel: brânza se sfarâma sau se trece prin sita de malai, se amesteca foarte bine cu smântâna, ouale, zaharul, razatura de lamâie, sare si gris. Cine doreste poate sa intrebuinteze la umplutura jumatate de brânza de vaci si jumatate de brânza telemea sau de burduf; in acest caz nu se mai sareaza umplutura.


Se cerne faina pe o planseta, se face la mijloc o gropita in care se pun ouale, uleiul, otetul, sare si apa cât primeste faina ca sa se obtina o coca potrivit de moale. Se framânta pâna coca nu se mai lipeste nici de masa, nici de mâini. Se imparte coca in opt bucati egale, se rotunjeste fiecare, se unge cu ulei si se acopera cu o cratita sau un lighean incalzit. Coca se lasa sa se odihneasca 20 de minute. Dupa aceea, fiecare bucata de coca se intinde cu sucitorul si apoi se mai intinde cu mâinile cât sa acopere tava bine unsa cu unt. Foaia trebuie sa iasa subtire, fina, fara sa se rupa. Se pun in tava jumatate din foi pregatite in acest fel, stropite intre ele cu unt. Peste aceste foi se intinde umplutura, iar peste umplutura se asaza restul de foi stropite, de asemenea, intre ele cu unt topit si pe deasupra ultima foaie se unge bine cu unt. La urma se apasa foile petrecute peste marginile tavii ca sa se lipeasca intre ele. Placinta trebuie sa se coaca la cuptor incalzit potrivit, ca sa nu se rumeneasca de la inceput prea repede, deoarece aceasta impiedica cresterea placintei.


Servirea


Când placinta este scoasa din cuptor, se pune incet pe masa, fara sa fie trântita, si dupa 10 – 20 minute se taie in bucati. Acestea se scot din tava atunci când se servesc la masa, altfel se racesc. Aceasta placinta poate avea ca umplutura: carne, dovleac, cartofi, ciuperci, praz inabusit sau ceapa verde condimentata.


Pofta buna!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS