19.5 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTeologia, mai mult o pasiune decât un job

Teologia, mai mult o pasiune decât un job

Este absolvent al Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii din Craiova, absolvent al Centrului Cultural de Artă din Drobeta Turnu Severin, secţia de canto clasic. A beneficiat de o bursă Erasmus de un semestru la University College West Flanders, Brugge, Belgia, în cadrul modulului internaţional „Entrepreneurial Spirit Improving European Welfare“, iar în această lună a fost singurul bursier din Europa la Institute for Science and Religion St Edmund’s College.

Cătălin Popa este absolvent al Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Grigorie Teologul“. A finalizat cursurile universitare ca şef de promoţie, la Facultatea de Teologie din Craiova. Pasiunea sa pentru teologie a venit din căutarea a ceva care să nu fie doar un job, ci o relaţie permanentă, o dedicare atemporală. „Aşa am găsit teologia. Părinţii mei au format un cadru practic de viaţă creştină, care a devenit repede un model educaţional pentru mine. Copil fiind, găseam Biblia veche a străbunicului meu, cartea în care se aflau răspunsurile la toate fenomenele contemporane lui şi spunea că: «toate se întâmplă în lume că aşa e scris acolo şi aşa va fi» . Aşa am deprins din familie normele creştine, iar marea bucurie începe să crească acum, când le înţeleg ca acte de relaţii interpersonale ce îşi găsesc finalitatea în Biserică. Am ales atunci să urmez Teologia pentru că nimic altceva nu este pe măsura ei. Toate facultăţile sunt bune şi folositoare, tot studiul este bun, dar nu departe de relaţia practică cu Dumnezeu, pe care-L poţi cunoaşte bine în Teologie. Şi acum pentru mine drumul este acelaşi ca la început. Doresc să devin un om de nădejde al Bisericii, de aceea pun totul în slujirea Teologiei, a Dreptului şi Filosofiei“, şi-a început povestea de viaţă Cătălin Popa. Când a ales să urmeze Seminarul Teologic, profesorii din satul natal, dar şi unii cunoscuţi i-au reproşat faptul că este prea puţin şi că poate urma ceva mai de durată. „Nu le-am putut oferi un răspuns temeinic atunci, însă acum, după câţiva ani de studiu, am găsit răspunsul într-una din cărţile părintelui Stăniloae, un mare teolog român care spunea în preajma bătrâneţilor că după mulţi ani de Teologie încă este la început. Aceasta este frumuseţea Teologiei, care studiază Totul, adică pe Dumnezeu“, a adăugat Cătălin Popa.

Singurul bursier din Europa

Proaspătul teolog a înţeles că pentru a reuşi trebuie să faci sacrificii, pentru a sluji omului trebuie mai întâi de toate să îl cunoşti şi să îl înţelegi. Crede cu convingere că este foarte bine ca, pe lângă tot ce oferă o facultate, să căutăm tot mai mult, să înţelegem scopul Teologiei în societate. Îşi doreşte să fie preot, însă consideră că mai are mult de studiat, multe de înţeles. A participat la cursurile Şcolii de vară de limba şi civilizaţia greacă organizate de Universitatea Ioannina, Grecia, prin intermediul unei burse obţinute prin Agenţia Naţională de Credite şi Burse de Studii. Apoi, în perioada 13 – 15 septembrie 2010 a fost singurul bursier din Europa al The Faraday Institute for Science and Religion, St Edmund’s College, University of Cambridge la cursul „Science and Religion for Church Leaders“. „În urma recomandărilor primite din partea profesorilor de la Facultatea de Teologie, am devenit bursier al acestui Institut, care are ca scop dialogul dintre Ştiinţă şi Religie, atât de necesar dintotdeauna, dar cu atât mai mult în zilele noastre. Pentru mine, ca teolog, acest impact cu cei mai renumiţi profesori la nivel mondial a reprezentat un pas spre maturizarea în cercetarea teologică interdisciplinară. Odată ajuns la Cambridge, am vizitat cu o curiozitate intensă cele 31 de Colegii ale Universităţii. Am întâlnit studenţi internaţionali care mi-au împărtăşit gânduri nobile şi am început să-mi doresc să revin cândva în acest mediu academic pentru o cercetare îndelungată. Am fost singurul bursier din Europa“, a adăugat Claudiu Popa.  

Studiază Filosofia, Dreptul şi Teologia

Claudiu este student în anul I la Facultatea de Filosofie, Universitatea din Bucureşti. Pentru anul universitar 2010-2011 este bursier al cursului de limba germană în Sibiu, din cadrul Universităţii „Lucian Blaga“, bursă finanţată de Diakonisches Werk (EKD) din Stuttgart. Este masterand, anul I la Facultatea de Teologie din Craiova, şi student în anul IV la Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu“. A obţinut diplome de excelenţă la sesiuni de comunicări ştiinţifice studenţesti, dar şi premii la sesiunea de eseuri „Rolul probelor în protecţia drepturilor“, organizată de Asociaţia Europeană a Studenţilor în Drept ELSA Craiova în colaborare cu Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative „Nicolae Titulescu“ din Craiova, cu lucrarea „Teoria probelor canonico-juridice în istoria procesului divin“. Este câştigătorul premiului I la secţiunea eseu – critică literară a Concursului Naţional de Literatură „Student Creation“. Este, de asemenea, membru activ în Asociaţia Studenţilor Facultăţii de Teologie din Craiova şi al Asociaţiei Studenţilor Europeni în Drept (ELSA). Este referent la nenumărate sesiuni de comunicări ştiinţifice studenţeşti.

Publicaţii

„Implicaţii filosofico-biblice în erminia antropologică a Părinţilor Capadocieni“, în Lucrările Simpozionul Naţional Studenţesc „Exegeza şi ermineutica biblică în operele Sfinţilor Părinţi Capadocieni“, vol. II, coordonator Conf. Univ. Dr. Mihai Vladimirescu, Editura Mitropoliei Olteniei, Tismana, 2009, pp. 276-297; „Efectul moral al religiei în modernismul interdisciplinarităţii didactice“ în Lucrările Simpozionului Concurs Internaţional „Confluenţe“, CD ISBN, Oneşti, 2009, „Simetria libertăţii – congruenţă a valorii universului uman“; „Our identity-all acceptances“, în Probation junior Journal, vol. I, Nr. 3/2010, Bucureşti (http://www.junior.yfj.ro/) etc.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII