27.8 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSUA sprijină elevii pasionaţi de jurnalism

SUA sprijină elevii pasionaţi de jurnalism

Câţiva voluntari ai Corpului Păcii, împreună cu elevi, profesori şi jurnalişti români, vor publica luna aceasta o carte despre jurnalism şi vor oferi gratuit câte un exemplar pentru 50 de şcoli şi biblioteci locale din România. Cartea se numeşte „Primii paşi în jurnalism: cum să conduci un ziar în şcoala ta“ şi oferă toate informaţiile necesare despre publicarea unui ziar al şcolii. Aceasta a fost scrisă de voluntarii Corpului Păcii şi tradusă în limba română de elevii şi profesorii care au participat la „Şcoala de vară a jurnaliştilor de mâine“, care a avut loc la Bârlad, în această vară. „Cartea conţine toate informaţiile esenţiale despre jurnalism pe care elevii şi profesorii trebuie să le cunoască pentru a edita propria revistă a şcolii. Vrem să le formăm elevilor români competenţele necesare pentru a edita un ziar şi pentru o posibilă carieră în jurnalism. Jurnaliştii, fie ei mai noi sau mai vechi, slujesc publicul şi trebuie să aibă cunoştinţele necesare pentru a-şi îndeplini responsabilităţile“, a spus Zack Baddorf, unul dintre cei doi editori ai cărţii şi fost jurnalist devenit voluntar al Corpului Păcii în Bârlad. Lucrarea, care are în jur de 130 de pagini, formează competenţele, conceptele şi terminologia de bază necesare relatării ştirilor importante, scrierii articolelor de fond sau a editorialelor şi realizării de fotografii. Ea prezintă şi tehnici de intervievare, de editare de articole şi de realizare a formatului unui ziar. Un capitol este dedicat prezentării principalelor tehnici de publicitate. Ghidul include activităţi practice care îi ajută pe elevi să găsească o modalitate de aplicare a abilităţilor în echipa ziarului şcolii.
Elevii de toate vârstele sau profesorii pot vizita pagina de internet http://primiipasi.shorturl.com pentru a cere o copie gratuită pentru biblioteca din şcoala sau localitatea lor.
Cartea a fost editată în cadrul programului Taberei de Jurnalism de la Bârlad, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Liceul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza“, Ambasada SUA din Bucureşti, Corpul Păcii, Inspectoratul Judeţului Vaslui şi Primăria oraşului Bârlad. La redactarea cărţii au colaborat elevi şi cadre didactice din Bârlad, Botoşani, Bucureşti, Constanţa, Haţeg, Iaşi, Paşcani, Roman, Slatina şi Târgu Neamţ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS