20 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriNesiguranţa, motivul principal al schimbării locului de muncă

Nesiguranţa, motivul principal al schimbării locului de muncă

În situaţia economică actuală, principalul motiv care-i determină pe angajaţi să-şi caute un nou loc de muncă este nesiguranţa postului ocupat. Totuşi, specialiştii în resurse umane vă sfătuiesc să aveţi grijă când luaţi o astfel de decizie.

Potrivit datelor postate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), la sfârşitul lunii mai, numărul total de şomeri din judeţ ajunsese la peste 25.000 (cel mai mare din ţară). Dintre aceştia, 17.523 (aproape 70%) provin din sectorul privat. În aceste condiţii, teama pierderii locului de muncă este principalul motiv pentru care craiovenii spun că ar fi tentaţi să-şi caute alt job. „Dacă ar începe să dea afară din angajaţi, chiar dacă nu aş fi printre ei, cu siguranţă aş începe să-mi caut un loc de muncă. În situaţia actuală, cred că aş accepta un loc de muncă şi cu un salariu mai mic, dar şi sigur, decât unul bine plătit, dar mai puţin sigur“, a explicat Dan Marica, de 30 de ani, din Craiova. Acest motiv a fost invocat şi de alţi craioveni întrebaţi ce i-ar determina să-şi caute alt serviciu în condiţiile actuale de pe piaţa forţei de muncă. „Aş pleca doar dacă ar face concedieri şi dacă nu mi-ar mai da salariul“, a precizat Mirabela Preda, de 29 de ani.

Factorii care determină schimbarea jobului

Aceşti factori au fost identificaţi şi de specialiştii în resurse umane. Nesiguranţa jobului este unul dintre primele lucruri menţionate de aceştia într-un top al factorilor pentru care angajaţii simt nevoia de schimbare a locului de muncă. „Domeniile afectate de criză devin corăbii care se scufundă şi din care cei mai mulţi încearcă să scape. Înainte de a fi disponibilizat, preferi să îţi schimbi tu locul de muncă, într-un domeniu mai sigur sau într-o companie care rezistă presiunilor economice“, notează myjob.ro. Alt factor decisiv menţionat de specialişti este reprezentat de problemele cu şefii, la care se adaugă nivelul salarial scăzut faţă de necesităţi şi de pregătire, precum şi colegii, dar şi distanţa până la locul de muncă. „Acest ultim aspect este corelat cu salariul primit, programul, compania şi funcţia pe care o deţii. Dacă există deja unele probleme la job şi, în plus, timpul petrecut cu familia şi cu prietenii este compromis de vremea pierdută pe drum până la muncă şi înapoi, atunci aveţi motive să faceţi o schimbare“, notează myjob.ro.

Documentaţi-vă despre noul serviciu

Indiferent de motivele pentru care simţiţi nevoia unei schimbări a serviciului, în situaţia actuală de pe piaţa forţei de muncă, specialiştii în resurse umane sunt de părere că trebuie să vă informaţi. „Înainte de a accepta noul job, este recomandat să obţineţi informaţii legate de modul în care organizaţia îşi tratează angajaţii, dacă le oferă suport în a-şi dezvolta competenţele şi talentele, dacă are un plan de carieră bine organizat“, spune www.ejobs.ro. În plus, analizaţi ce avantaje vă aduce noul job (salariu, program, distanţa până la noul loc de muncă, şefi, colegi, siguranţă) şi în ce măsură sunteţi dispuşi să traversaţi o nouă perioadă de adaptare la un loc de muncă, deoarece „schimbarea serviciului se clasează în grupa situaţiilor cu grad de stres ridicat (90%)“, avertizează ejobs.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU