27.8 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriNoi specializări pentru viitorii absolvenţi

Noi specializări pentru viitorii absolvenţi

Alegerea liceului este un pas extrem de important, de care depinde în mare măsură viitorul oricărui tânăr. Tocmai de aceea, liceele şi grupurile şcolare craiovene se bat în oferte care de care mai tentante, cu specializări noi, adaptate cerinţelor pieţei.

7.224 de locuri în liceele şi grupurile şcolare doljene vor fi oferite în acest an elevilor absolvenţi de clasa a VIII-a. Deşi numărul elevilor care vor termina în acest an şcoala generală este de 6.963, cu 261 mai mic decât numărul de locuri oferit de unităţile şcolare, diferenţa este alocată elevilor care au absolvit şcoala anii trecuţi, dar din diverse motive nu s-au înscris la liceu. Pe lângă acestea, 81 sunt locuri speciale pentru elevii de etnie romă în 32 de unităţi de învăţământ din judeţul Dolj. Cele mai multe locuri speciale pentru elevii romi sunt la Grupul Şcolar Transporturi Auto, unde sunt alocate patru locuri la specializarea tehnician în transporturi, trei la Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu“ din Craiova, filieră tehnologică. Elevii romi îşi pot depune cererile de înscriere până pe 16 iunie, iar în perioada 18-20 iunie se va realiza repartizarea candidaţilor pe locurile speciale. 15-17 iunie este perioada înscrierilor şi tot atunci se face şi repartizarea candidaţilor romi pentru învăţământul special.  

Probele de aptitudini, între 16-18 iunie

Şi cum admiterea la liceu se apropie, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj au fixat deja 20 de centre zonale de înscriere. Liceele care vor organiza probe eliminatorii pentru admitere sunt cele cu profil vocaţional: CN „Ştefan Velovan“ din Craiova, Liceul de Artă „Marin Sorescu“ (profil artistic-muzică-instrumentist şi arte vizuale-tehnician pentru tehnici artistice), Liceul Teologic Adventist Craiova, Seminarul Teologic Liceal Ortodox, Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu“, CN „Nicolae Titulescu“ (pentru profilul sportiv-volei), Grupul Şcolar „Traian Demetrescu“ (pentru profilul sportiv-instructor sportiv-fotbal) şi Grupul Şcolar Industrial Energetic Craiova (pentru profilul sportiv-instructor sportiv-fotbal, handbal, baschet). Din acest an, CN „Ştefan Velovan“ din Craiova va înfiinţa clase speciale pentru profilul pedagogic-educatoare-învăţători pentru funcţia didactică de educatoare. „Pe 10 iunie, se vor elibera anexele fişelor de înscriere pentru elevii sau absolvenţii care doresc să participe la probele de aptitudini care se vor desfăşura la liceele cu profil vocaţional. Înscrierile pentru susţinerea probelor se vor primi în perioada 12-15 iunie, iar între 16 şi 18 iunie se vor desfăşura probele de aptitudini. Pe 19 iunie vom afişa rezultatele la aceste probe, acolo unde metodologia permite acest lucru, urmând ca pe 20 iunie să afişăm rezultatele finale în urma contestaţiilor. Va urma transmiterea, în format electronic şi în scris, către comisia de admitere judeţeană, a listei candidaţilor declaraţi admişi la clasele la care s-au susţinut probe de aptitudini“, a precizat Georgică Bercea-Florea, inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Sute de noi specializări în învăţământul liceal

Vom enumera o parte din unităţile de învăţământ liceal, planul de şcolarizare al acestora, dar şi noile specializări pentru anul şcolar 2009-2010. CN „Carol I“ oferă 280 de locuri la filiera teoretică – profil real, dar şi uman. Cei care vor să urmeze studii la profilurile matematică-informatică, matematică-informatică (intensiv informatică), matematică-informatică (intensiv engleză), matematică-informatică bilingv engleză, ştiinţe ale naturii, dar şi filologie (bilingv spaniolă), filologie (bilingv engleză) pot opta pentru acest colegiu. Ca noutate, CN „Carol I“ înfiinţează din acest an o clasă nouă pentru elevii care doresc să urmeze specializarea filologie, dar şi pentru iubitorii limbii franceze, matematicii şi informaticii, creând din acest an o clasă de matematică-informatică-bilingv franceză. Ultima medie de admitere în anul 2008 la profilul filologie bilingv a fost 8,78, iar la profilele matematică-informatică – 9,36.
CN „Fraţii Buzeşti“ din Craiova pune la dispoziţia viitorilor candidaţi 194 de locuri la următoarele profiluri: matematică-informatică (56 de locuri), matematică-informatică (intensiv informatică – 28 de locuri), matematică-informatică (bilingv engleză-28 de locuri), matematică-informatică (bilingv franceză – 14 locuri), matematică-informatică (bilingv germană – 14 locuri), ştiinţe ale naturii (28 de locuri), filologie bilingv engleză (28 de locuri) şi ştiinţe sociale  (28 de locuri).
CN „Elena Cuza“ înfiinţează două clase a câte 14 locuri pentru filologie intensiv engleză şi filologie intensiv franceză. Pe lângă acestea, există specializările: filologie bilingv engleză, germană, franceză, spaniolă, dar vine şi în întâmpinarea iubitorilor profilului real: matematică-informatică (intensiv informatică) şi ştiinţe ale naturii.
CN „Ştefan Velovan“ oferă 140 de locuri la profilul real: matematică-informatică şi ştiinţe ale naturii şi 56 de locuri la filologie. La profilul real, ultima medie la admiterea din 2008 a fost 8,86, iar la filologie – 8,95. La CN „Nicolae Titulescu“ există 168 de locuri, specializările rămânând cele din anii anteriori. La Liceul de Informatică „Ştefan Odobleja“, matematică-informatică există 168 de locuri. Liceul Teoretic „Henri Coandă“ va înfiinţa o clasă de filologie, pe lângă cele de filologie bilingv engleză, filologie intensiv limba franceză sau cele de la profilul real: matematică-informatică (intensiv informatică) şi ştiinţe ale naturii. Cu 84 de locuri în plus faţă de anii trecuţi vine şi CN Economic „Gheorghe Chiţu“, la specializările în domeniul comerţului sau pentru meseria de tehnician în activităţi de comerţ şi cu alte 168 de locuri pentru cei care vor să afle tainele unui tehnician în gastronomie sau ca şi organizator banqueting. Şi Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii „C. Brâncuşi“ înfiinţează patru clase cu specializări noi pentru următoarele meserii şi domenii: electronică automatizări, tehnician automatizări, tehnician mecatronist, tehnician în activităţi de comerţ, tehnician în achiziţii şi contractări. Şi pe filieră tehnologică, instituţia amintită vine cu o noutate, oferta de şcolarizare conţinând locuri pentru domeniul agricultură sau tehnician horticultor.

De la tehnician în chimie industrială la stilist…

Şi cum schimbările sunt binevenite, Grupul Şcolar Industrial „Electroputere“ din Craiova a decis reînnoirea domeniilor oferite în anii trecuţi. În planul de şcolarizare al acestei unităţi de învăţământ putem regăsi oferte pentru: domeniul electric şi tehnician electrotehnist, domeniul electromecanică şi tehnician electromecanic, domeniul electronică automatizări şi tehnician în automatizări. Pe lângă acestea rămâne şi vechea specializare pentru domeniul mecanică şi tehnician proiectant CAD. Şi la Grupul Şcolar „C. D. Neniţescu“, oferta educaţională este extrem de atrăgătoare pentru absolvenţii clasei a VIII-a. Cu patru specializări noi, dintre care amintim: pe cea de tehnician operator tehnică de calcul, tehnician în chimie industrială, tehnician în administraţie şi cea de coafor stilist, CN „C. D Neniţescu“ speră să aducă în clasele instituţiei de la 15 septembrie 140 de noi elevi.

În mediul rural, unităţile şcolare se bat în oferte

Nici instituţiile şcolare din mediul rural nu rămân mai prejos, lăudându-se astfel cu specializări pentru meserii căutate pe piaţa muncii. La Liceul Teoretic Amărăştii de Jos, va exista din acest an o clasă specială pentru cei care vor să studieze domeniul mecanic sau visează să devină tehnician mecanic pentru întreţinere şi reparaţii. Tot la această unitate şcolară sunt aşteptaţi concurenţii care vor să prindă tainele teoretice ale agriculturii sau cei care vor să devină tehnicieni în agricultură. Şi la Liceul Teoretic „Adrian Păunescu“ din Bârca, reprezentanţii unităţii şcolare au înfiinţat o nouă clasă pentru cei care vor să urmeze o meserie în domeniul agricol. Dacă vecinii din Bârca s-au gândit să dezvolte domeniul agricol, cei de la Liceul Teoretic Bechet s-au gândit că o clasă pe filieră tehnologică, având ca profil resursele naturale şi protecţia mediului, ar fi binevenită. Şi la Grupul Şcolar Agricol din comuna Călăraşi (fostul Grup Şcolar Agricol Dăbuleni) avem noutăţi pentru această toamnă: pe filieră tehnologică – profil resurse naturale şi protecţia mediului vor exista 112 locuri pentru elevii care doresc să urmeze specializări în domeniul agricol, dar şi în cel de industrie alimentară sau mecanică.

Cursuri cu frecvenţă redusă pentru liceeni 

Planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2009/2010 pentru învăţământul liceal seral, cu frecvenţă redusă:
– Grupul Şcolar „Matei Basarab“ din Craiova pune la dispoziţie elevilor două clase: una pe filieră teoretică – profil uman-filologie, şi a doua pentru profil real-matematică-informatică;
– Grupul Şcolar Industrial de Transporturi Căi Ferate oferă 28 de locuri pentru elevii care preferă cursurile cu frecvenţă redusă, pentru cei care doresc să devină tehnicieni transporturi;
– Grupul Şcolar Industrial Electroputere – o singură clasă pentru domeniul tehnici poligrafice;
– Grupul Şcolar Industrial de Transporturi Auto – două clase pentru specializările tehnician transporturi şi tehnician electronist auto, ambele nou- înfiinţate;
– Grupul Şcolar Agricol din comuna Călăraşi – o singură clasă pentru cursuri cu frecvenţă redusă pentru cei care doresc să deprindă tainele meseriei de tehnician mecatronist. Şi această specializare este o noutate care va fi pusă în aplicare din această toamnă.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII