10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum îți cumperi panouri solare prin programul „Casa Verde“

Cum îți cumperi panouri solare prin programul „Casa Verde“

Prin programul „Casa Verde“ se pot instala panouri solare pentru apă caldă. Cererea vine, în special, din mediul rural (Foto: misiuneacasa.ro)

Finanțarea nerambursabilă este de 6.000 de lei, care acoperă și TVA, și manopera, pentru panouri standard. Totul este ca solicitantul să fie atent ca să afle când se deschide o nouă sesiune de depunere a cererilor și să aibă toate documentele în regulă. După ce se aprobă dosarul, beneficiarul implementează proiectul pe banii lui, apoi depune cererea de decontare și așteaptă banii de la stat.

Programul „Casa Verde“ prevede acordarea de finanțare nerambursabilă pentru achiziționarea de panouri ce folosesc resurse de energie regenerabilă, adică panouri solare pentru încălzirea apei calde în locuință, pentru care statul decontează 6.000 de lei. În ultimii ani, cererea de panouri prin programul „Casa Verde“ a fost destul de mare, de multe ori solicitanții stând și noaptea la cozi pentru depunerea dosarelor sau făcând liste de așteptare cu o seară înainte. Finanțarea nerambursabilă de 6.000 de lei acoperă costul cu panoul solar, cu bazinul de apă. Sunt incluse și alte cheltuieli eligibile, cum ar fi TVA-ul și cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului, însă dacă o persoană are nevoie de un panou mai mare pentru a încălzi apa într-o locuință mai mare, atunci va suporta diferența de bani.
Numărul de locuri aferente fiecărui județ se stabilește de la București, de către Ministerul Mediului, în funcție de un algoritm și în funcție de populația respectivului județ.

Care este procedura de depunere

Dosarul care cuprinde cererea de solicitare din partea persoanelor fizice și multe alte documente se depune la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Dolj.
Solicitantul – persoană fizică – trebuie să facă dovada că este proprietarul casei pentru care cumpără panourile solare. Și cazierul judiciar trebuie la dosar. Persoanele care în trecut au fost condamnate pentru infracțiuni de mediu nu vor primi finanțarea. Foarte important este extrasul de carte funciară, emis cu cel mult de 30 de zile înainte de data la care solicitantul depune cererea, ceea ce presupune ca proprietarii să aibă cadastrul realizat pentru locuința pentru care aplică.
Printre alte acte, mai este nevoie de certificat de atestare fiscală emis de organul local (primărie) pe numele proprietarului locuinței, pentru a se vedea dacă solicitantul are sau nu datorii la plata impozitelor locale.
Beneficiarii trebuie să nu fi primit anterior finanțare printr-un program similar, pentru încălzirea aceleiași locuințe pentru care se cere acum finanțare nerambursabilă pentru panouri solare necesare încălzirii apei.

Cum se face decontarea sumelor

După ce dosarul îi este aprobat, beneficiarul trebuie să meargă la APM pentru a semna cererea de finanțare. Apoi, persoana trebuie să monteze panoul solar, iar factura cu care l-a procurat trebuie dusă la Agenția pentru Protecția Mediului Dolj. Cererea de decontare a sumei nerambursabile se formulează în interval de zece luni de la finalizarea proiectului. Reprezentanții APM Dolj susțin că banii se virează de la Administrația Fondului de Mediu, în contul indicat de beneficiar pe cererea de acordare a sprijinului nerambursabil, în interval de o lună sau o lună și jumătate de la depunerea cererii de decont.
Potrivit purtătorului de cuvânt al AFM Dolj, Octavian Popa, în ultima sesiune a programului „Casa Verde“, demarată în 2016, în Dolj au fost depuse 437 de dosare, au fost respinse 45 și s-au semnat contractele de finanțare pentru 391 de dosare. Dintre acestea, 308 sunt în decontare, iar 83 de dosare urmează să fie primite spre decontare. „Dosarele respinse nu au avut documentația completă. Pe site-ul Administrației Fondului de Mediu se găsește o listă cu persoanele pentru care s-a respins finanțarea și cu o notă prin care se explică motivul respingerii“, a precizat Octavian Popa. Persoanele cărora nu li se aprobă dosarele au drept de contestație timp de zece zile de la respingere.

O nouă sesiune… apare prin surprindere

Reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Dolj spun că vor mai fi sesiuni de depunere a dosarelor anul acesta, în vară sau în toamnă, însă nu se știe data exactă. Ministerul Mediului informează public cu zece zile înainte să înceapă depunerea dosarelor, interval în care cei interesați să aplice trebuie să își pregătească actele.

Se pregătește „Casa Verde Plus“

Pe site-ul AFM este evidențiat un program „Casa Verde Plus“ care se pregătește. Noul program nu este în derulare la ora actuală. Programul își propune să finanțeze „achiziţia de materiale specificate în ghid şi utilizate pentru izolarea şi finisarea locuinţelor aflate în faza de construcţie sau renovarea locuinţelor existente, inclusiv TVA aferentă“. Finanţarea ar urma să se acorde sub forma unei prime de eficienţă energetică în valoare de maximum 40.000 de lei, aferentă cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 120 de lei pe metrul pătrat izolat şi finisat, pentru izolarea locuinţelor aflate în faza de construcţie şi pentru izolarea locuinţelor existente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS