19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriLegea prevenției, o gură de oxigen pentru firme

Legea prevenției, o gură de oxigen pentru firme

Firmele pot spune adio amenzilor aplicate din prima de către diverse organe de control. De acum înainte, controlorii trebuie să dea mai întâi avertisment și să îndrume firma către remedierea situației. Dar, atenție! Nu orice abatere de la lege poate fi trecută cu vederea de inspectorii aflați în control.

De anul acesta, firmele care au anumite abateri de la legislație nu vor fi amendate din prima de organele de control, așa cum se întâmpla până acum. De pe 5 februarie 2018 a intrat în vigoarea Legea prevenirii nr. 270/2017 numită și Legea prevenției, care prevede că toate autoritățile și instituțiile publice cu atribuții de control, constatare și sancționare a contravențiilor au obligația ca mai întâi să dea un avertisment firmelor pe care le controlează, urmând ca acestea să remedieze situația în cel mult 90 de zile de la data controlului. În cazul în care nu au remediat total sau parțial, organele de control aplică amenzi pentru ceea ce firmele nu au îndeplinit în termenul legal.
Cum se procedează. Instituția de control își trimite inspectorii la o firmă, dacă abaterile sunt din rândul celor care intră sub incidența Legii prevenției, inspectorii controlori vor da un termen de redresare și vor face un plan de redresare a deficiențelor. Reprezentanții instituției de control sunt obligați să treacă în Registrul unic de control al firmei dacă aceasta beneficiază de avertisment pe Legea prevenției.
Chiar dacă există această prevedere de a aplica mai întâi un avertisment pentru diverse abateri de la lege, firma nu scapă de controale ulterioare. Dacă în interval de trei ani de la data controlului în care s-au constatat deficiențele și a fost aplicat avertismentul pe Legea prevenției, firma mai comite aceleași acte sau fapte pentru care a fost avertizată, atunci organele de control vor aplica direct amenzi. „În astfel de situații, în care firma a comis aceeași greșeală pentru care a fost păsuită pe Legea prevenției în interval de trei ani de la primul control, atunci nu mai există păsuire și se poate aplica amenda aferentă, mergând chiar spre cuantumul maxim al sancțiunii“, a precizat o sursă din Fiscul doljean.

Autoritățile trebuie să informeze firmele

Potrivit articolului 3 din Legea nr. 270/2017, toate autoritățile și instituțiile publice cu atribuții de control au obligația ca, în termen de trei luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, „să elaboreze și să difuzeze materiale documentare și ghiduri și să aloce pe pagina de internet secțiuni special dedicate informării publice privind: a) legislația în vigoare referitoare la constatarea și sancționarea contravențiilor; b) drepturile și obligațiile acestor autorități/instituții publice în desfășurarea activităților de constatare a contravențiilor și aplicare a sancțiunilor contravenționale, precum și drepturile și obligațiile persoanelor care sunt supuse acestor activități“ etc.
Deja unele instituții de control au început informarea, în rândul firmelor. „Am început să trimitem informări la firme, pe domenii de activitate. Am început cu firme din industria ușoară, din construcții și vom continua cu alte domenii. Îi informăm pe angajatori cu privire la aspectele legislative pe care trebuie să le respecte, cum ar fi timpul de muncă al angajaților, timpul de repaos săptămânal care trebuie respectat, de orele suplimentare și altele. Trebuie știut că aspectele legate de munca «la negru» sau de munca semideclarată nu țin de Legea prevenției, ci doar acele abateri prevăzute în HG nr. 33/2018 pot fi sancționate cu avertisment“, a precizat inspectorul-șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, Cătălin Mohora. El a spus că este foarte importantă Legea prevenției pentru mediul de afaceri.
Și Fiscul consideră că actul normativ de prevenție este „o gură de oxigen“ pentru firme. „Li se dă posibilitatea agenților economici să remedieze deficiențele, fără a fi amendați, în cazurile enumerate în anexa din HG nr. 33/2018. Este un lucru bun pentru mediul de afaceri. Noi vrem mai întâi să informăm, să corectăm, apoi, dacă este cazul, să sancționăm“, a spus un reprezentant al ANAF, la nivel regional.
Rămâne de văzut cum se vor împăca prevederile Legii prevenției cu propunerea de acordare de stimulente pentru inspectorii fiscali, care să reprezinte un procent din amenzile aplicate de aceștia.

Abateri pentru care firmele primesc doar avertisment

Faptele care nu mai pot fi sancționate din prima de către organele de control sunt enumerate în HG nr. 33/2018, publicate în urmă cu două săptămâni în Monitorul Oficial. Actul normativ enumeră 70 de situații în care încălcarea altor legi se protejează prin Legea prevenției, astfel că firmele primesc doar avertisment, dar li se dă un termen să remedieze deficiențele. Enumerăm câteva dintre aspectele prevăzute în alte legi care intră sub incidența Legii prevenției: aspecte din Legea sănătății și securității în muncă; prevederile privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale; aspecte privind comerțul electronic; aspecte privind fabricarea, comercializarea și utilizarea produselor de uz fitosanitar pentru combaterea bolilor, dăunătorilor și buruienilor în agricultură și silvicultură; privind producerea și valorificarea legumelor și multe altele. Vor mai fi păsuite unele aspecte privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale; unele prevederi din Codul de procedură fiscală, cum ar fi nedepunerea la termen a declarațiilor, nedeclararea la termen a impozitelor, nerespectarea termenului de declarare a bunurilor și impozitelor etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS