9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSalariul mediu net din august a scăzut faţă de cel din iulie

Salariul mediu net din august a scăzut faţă de cel din iulie

Câştigul salarial mediu nominal net, în august, a fost de 2364 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 27 lei, au transmis luni reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică, potrivit Hotnews.

Cele mai mari salarii rămân cele plătite în zona de IT&C, iar cele mai mici lefuri le iau cei care lucrează în turism şi restaurante. Una dintre explicaţiile scăderilor salariale stă în „angajările de personal cu câştiguri salariale mici din unele activităţi economice”, potrivit afirmaţiilor din comunicatul INS. Comparativ cu luna august a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,9%.
În august, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna iulie 2017. „Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna iulie de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, de vacanţă ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte ori că urmare a concediilor de odihnă când nu se acordă tichete de masă şi alte drepturi salariale), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mici din unele activităţi economice”, mai arată specialiştii Statisticii.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:

– cu 8,7% în depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, respectiv cu 7,7% în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii);
– între 5,0% şi 6,5% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor;
– între 3,5% şi 5,0% în fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, alte activităţi industriale n.c.a., alte activităţi extractive, fabricarea produselor textile, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice.
Creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou), dar şi de realizările de producţie ori încasările mai mari (funcţie de contracte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:
– cu 19,2% în extracţia cărbunelui superior şi inferior;
– între 4,0% şi 8,5% în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, industria metalurgică, fabricarea băuturilor;
– între 2,0% şi 3,5% în telecomunicaţii, activităţi de servicii anexe extracţiei, transporturi pe apă, activităţi de editare.
În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (-2,3%) că urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare, respectiv în sănătate şi asistenţă socială (-0,6%). Câştigul salarial mediu net a crescut uşor în administraţia publică (+0,7%) comparativ cu luna precedentă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS