6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCapitalul străin nou în Oltenia, aproape inexistent

Capitalul străin nou în Oltenia, aproape inexistent

Străinii nu s-au înghesuit să pună pe tavă capitaluri prea mari în Oltenia
Străinii nu s-au înghesuit să pună pe tavă capitaluri prea mari în Oltenia

Firmele noi cu capital străin evită să investească în Oltenia, iar regiunea este pe ultimul loc în țară, din punct de vedere al capitalului străin subscris. Doljul este pe locul 15 pe țară, iar restul județelor Olteniei sunt în coada clasamentului, Vâlcea fiind pe locul 33, iar Gorjul pe 38. Cel mai valoros capital străin se concentrează în județul Cluj, unde s-a investit chiar mai mult decât în București, potrivit statisticilor oficiale. Ce este de făcut pentru a veni investitorii străini în Oltenia?

Statisticile realizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) pe anul 2017 referitoare la înființarea de firme noi cu capital străin pe județe și pe regiuni arată că investitorii străini fug de zona Olteniei și se concentrează în special în partea de vest a țării.
Până la sfârşitul lunii mai 2017, în Dolj se înființaseră 18 firme cu capital străin, reprezentând 3,1% din numărul total de firme nou-înființate, însă valoarea subscrisă a capitalului, exprimată în euro, este destul de mică, ajungând la 8.347 de euro. Potrivit ONRC, această valoare a capitalului străin subscris situează Doljul pe locul 15 pe țară. Mult mai rău stau celelalte județe din Oltenia, valoarea capitalurilor străine cu care s-a făcut „infuzie“ în Oltenia fiind nesemnificativă, chiar derizorie. În Gorj s-a înființat o singură firmă cu capital străin în intervalul analizat, cu un capital total subscris de 44 de euro, situând județul pe locul 38 pe țară. În Mehedinți au apărut, până la sfârșitul lui mai, trei firme noi, cu capital străin total de 129,8 euro, situând județul pe locul 28 pe țară. Oltul a avut patru firme cu investitori străini, cu un capital subscris de 171 de euro, ceea ce i-a conferit județului locul 25 în ierarhia pe țară, realizată de ONRC, în funcție de valoarea capitalului străin subscris în astfel de firme nou-înființate anul acesta. La Vâlcea au apărut două astfel de firme, unde capitalul străin subscris a fost de doar 63 de euro, județul ocupând locul 33 pe țară. Multe dintre firmele cu capital străin înființate în Oltenia pot fi din agricultură, unde acționari sau asociați sunt cetățeni străini, alături de români, care, astfel, au acces să achiziționeze terenuri în România, sub forma unei entități economice române, de drept privat.

Cluj, București și Ilfov au atras cele mai mari capitaluri străine

Dacă efectuăm analiza după numărul de firme cu capital străin înființate în mai în România, constatăm că cele mai multe sunt concentrate în partea de vest a țării, dar și în Capitală. Dacă analizăm valoarea capitalului străin subscris, constatăm că în județul Cluj străinii au investit mai mulți bani decât în București. Astfel, potrivit datelor de la Registrul Comerțului, în județul Cluj s-au înființat 27 de firme cu capital străin, însă valoarea capitalului subscris este foarte mare, totalizând 1.024.731 de euro. Conform clasamentului făcut de ONRC, cu această valoare a capitalului străin subscris de peste un milion de euro, Clujul ocupă locul întâi pe țară. Clujul este urmat de București, unde s-au înființat 228 de firme cu capital străin, însă valoarea capitalului subscris a fost de 794.558 de euro. Din punct de vedere al valorii capitalului străin, în clasament urmează Ilfovul, cu 49 de firme nou-înființate și cu un capital străin total subscris de 252.331 de euro. Multe firme cu capital străin au apărut și în Timiș, 45 la număr, dar după valoarea investită situează județul abia pe locul zece pe țară.

Investițiile străine din Cluj, de 123 de ori mai mari decât la Dolj

GdS a făcut un calcul simplu, astfel că suma investită de străini în Cluj, de peste un milion de euro, este de circa 123 de ori mai mare decât cea investită în Dolj (puțin peste 8.300 de euro), până la sfârșitul lunii mai. Să fie avantajați clujenii de poziția geografică și de faptul că infrastructura rutieră și aeriană permit conexiuni rapide cu țările de peste graniță sau sunt și alte motive pentru care investitorii străini sunt atrași de acea zonă ca un magnet? „Clujul are o așezare geografică bună, care ajută județul foarte mult. Însă este posibil ca Clujul să fi avut și o altă promovare la nivel central și internațional, o altă reprezentare pe toate planurile“, a încercat să explice situația președintele Camerei de Comerț și Industrie Dolj, Dragoș Troanță Turculeanu, contactat de GdS.

De ce nu atrage Oltenia investitori străini de calibru

Oltenia este vitregită de o infrastructură adecvată. Este cunoscut faptul că nu există nici o autostradă care se facă legătura între Oltenia și restul țării, ori primele întrebări ale investitorilor străini când decid să își deschidă operațiuni într-o zonă sau alta sunt legate de infrastructură, ca să poată să își transporte în condiții optime și cu costuri minime mărfurile de aci către exterior și materiile prime din alte țări către această regiune. Dar înainte să afle că în Oltenia nu există autostrăzi, investitorii străini trebuie să afle de existența Olteniei și de oportunitățile investiționale de aici. „Consider că nu este vorba doar de lipsa infrastructurii adecvate, atunci când vine vorba de întrebarea de ce ocolesc investitorii străini această regiune, ci este vorba de expunerea noastră la nivel central, de cât de bine suntem cunoscuți la acest nivel. Există mecanisme clare de direcționare a investitorilor către anumite regiuni și acest lucru se face de la nivel central către teritoriu, prin diverse ambasade, consulate etc. Noi, cei din Dolj, trebuie să fim mult mai bine cunoscuți la nivel central și aceasta este intenția noastră în perioada următoare“, a spus președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Dolj. Dragoș Troanță Turculeanu a mai precizat că regiunea Oltenia nu are o imagine prea bună peste graniță din punct de vedere al investițiilor și acest lucru trebuie schimbat în viitorul apropiat. „Ne lipsește o strategie regională de dezvoltare, la fel cum ne lipsește și o strategie locală de atragere a investitorilor în Dolj și de aceea cred eu că nu sunt prezenți investitorii străini în zonă. În plus, există o lipsă totală de profesionalism în instituțiile publice care ar trebui să sprijine mediul de afaceri, să aibă strategii de atragere a investitorilor străini. Este foarte importantă profesionalizarea acestor instituții“, a mai spus președintele CCI Dolj.

Pe regiuni, Oltenia este în coada clasamentului

Statisticile realizate de Registrul Comerțului pe regiuni din punct de vedere al valorii capitalului străin subscris anul acesta arată că zona Sud-Vest Oltenia este pe locul opt pe țară, adică ultima din toate regiunile, fiind depășită chiar și de județele din Moldova sau Dobrogea. Pe primul loc pe țară se situează regiunea București-Ilfov, pe locul al doilea – regiunea Nord-Vest, pe locul al treilea regiunea Centru, pe locul patru se situează Nord-Est, iar pe locul cinci zona de Vest. Sud-Est și Sud-Muntenia se situează pe locul șase, respectiv șapte pe țară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS