19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum ar fi să câștigați 404.000 de euro pe an

Cum ar fi să câștigați 404.000 de euro pe an

IMG_7823

Industriașii din județul Olt domină topul salariilor declarate în acte, urmați de deținători și manageri de firme din construcții, producție de mașini și utilaje din Dolj și de un antreprenor de la o firmă de lucrări cu instalații sanitare din Gorj. Culmea este că majoritatea celor din topul salariilor pe Mehedinți nu sunt reprezentanți ai mediului de afaceri, ci patru magistrați cu salarii uriașe. Și în Gorj apar salarii surpriză, de la CEO.

În Oltenia există salarii ce depășesc 1.000.000 de lei anual, adică sunt peste 83.000 de lei pe lună. GdS a efectuat o analiză a salariilor declarate în acte de către persoanele fizice din județele Olteniei, solicitând date de la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova.

Industria din Olt – salarii de top

Din datele furnizate de Fisc reiese că cele mai mari salarii din toată Oltenia pe anul 2015 au fost câștigate de reprezentanți ai mediului de afaceri din județul Olt, unde există un pol industrial bine dezvoltat, în industria aluminiului și a cauciucului. Cel mai probabil este vorba despre cetățeni români și străini care conduc unități industriale din Olt. Cel mai mare salariu declarat în acte de o persoană este de 1.821.040 de lei brut pe an, adică 151.753 de lei pe lună. Tot ce se știe despre acel salariat cu venitul uriaș declarat la stat este faptul că e cetățean român și lucrează pe platforma industrială din Slatina. Exprimat în euro, salariul anual al acestuia este de 404.675 de euro. Cu salariul câștigat într-un an, omul de afaceri ar putea să își cumpere câte trei apartamente Penthouse pe an, câte patru mașini Mercedes AMG sau trei autoturisme BMW X7 din clasa super premium. De asemenea, din salariul de 1.821.040 de lei s-ar putea asigura salariul minim pe economie pentru 1.456 de oameni, într-o lună. Impozitul plătit de industriaș statului este de circa 291.000 de lei pe an, la care se adaugă contribuțiile. Dacă acest salariu este menținut câțiva ani la rând, atunci pensia pe care ar încasa-o persoana respectivă la bătrânețe ar fi uriașă.
Următoarele patru salarii din topul pe Oltenia aparțin tot unor manageri sau acționari la firme din industria din Slatina și sunt cuprinse între 1,610 milioane de lei pe an și 1,073 milioane de lei pe an.

Dolj: cel mai mare salariu – la o firmă de construcții

Cel mai mare salariu declarat în Dolj este al unui om de afaceri ce activează la o firmă cu obiect principal de activitate de „lucrări construcții drumuri“, conform datelor furnizate de Fisc. El a câștigat în 2015 un venit salarial de 1.063.971 de lei, deci exact 88.664 lei pe lună impozabil. Se pare că activitatea de construcții a fost profitabilă ani de-a rândul, pentru că și anii anteriori un antreprenor craiovean din acest domeniu de activitate a dominat topurile salariilor cu venituri similare declarate.
Următorii pe listă la Dolj sunt tot oameni de afaceri. Cu câștiguri salariale de 961.073 de lei pe an, respectiv de 940.073 de lei, doi cetățeni străini, care activează în domeniul producției mașini, de utilaje și transformatoare în Craiova ocupă locurile 2 și 3 pe județ. După obiectul de activitate al firmei, este posibil ca aceștia să fie manageri ai unei unități de producție care odinioară era emblema județului în domeniul industriei.
În plus, pe lista de la Dolj sunt alte salarii mari, din domenii diverse de activitate: o persoană din Craiova care a activat la un alt club sportiv din țară a câștigat 652.239 de lei; un manager din comerțul cu cereale a avut un venit salarial de 634.207 lei; plus alte persoane care au avut salarii din „consultanță management“, „lucrări construcții drumuri“, „comerț cu echipamente telecomunicații“, „lucrări instalații sanitare“ și „fabricarea de ulei și grăsimi“.
Gorj: salarii uriașe din instalații sanitare, producție de cauciuc și de energie electrică

Cel mai mare salariu din Gorj (locul 7 pe Oltenia) a fost de 967.068 de lei și l-a încasat o persoană care lucrează la o firmă cu obiect de activitate „lucrări instalații sanitare, încălzire, aer condiționat“. Sub acest venit salarial a fost cel declarat la Fisc de către un om de afaceri care are contractul de muncă înregistrat la o firmă care se ocupă cu „fabricarea altor produse din cauciuc“. El a câștigat un salariu brut de 405.351 de lei.
Curios este că în topul salariilor pe Gorj figurează și două persoane (probabil manageri) de la o firmă din domeniul producției de energie electrică, cu venituri salariale pe anul trecut (fără să fie incluse eventuale prime) de 358.956 de lei, respectiv 316.122 de lei. Primul a avut un salariu brut de aproape 30.000 de lei pe lună, conform datelor furnizate de organul ANAF. Fiscul nu are voie să dezvăluie identitatea celor care încasează aceste salarii, invocând secretul fiscal. Totuși, ne putem da seama că aceste ultime salarii, de exemplu, aparțin unor lucrători la stat. Complexul Energetic Oltenia este cel mai mare producător de energie din această zonă a țării, care are sediul în Gorj.

Vâlcea: Profesor sau patron de școală, cu salariu de 727.158 lei pe an?

Un mix interesant de salariați de top s-a înregistrat în Vâlcea. Cel mai mare salariu din acel județ a fost de 808.731 de lei, declarat de o persoană din domeniul „comerț cu ridicata al produselor chimice“, urmat de un salariu de 790.698 de lei, câștigat de o persoană care i-a câștigat din „activități ale cluburilor sportive“. Curios este că următorul salariu ca valoare din județul Vâlcea aparține unei persoane care are acel câștig salarial declarat din „activități de învățământ“, în sumă totală de 727.158 de lei pe an. Poate fi un profesor care are venituri salariale din proiecte de cercetare pe fonduri europene, sau persoana respectivă poate fi proprietarul unei instituții de învățământ particulare care are contract de muncă și încasează bani sub formă de salariu sau venituri asimilate salariilor.
Pe listă mai apare un bancher, cu un venit anual de 676.378 de lei, și un reprezentant al unei firme cu activitate de telecomunicații, care a avut anul trecut un salariu brut de 659.422 de lei.

Paradox la Mehedinți: magistrații domină topul salariilor

Cel mai mare salariu care figurează în acte în Mehedinți aparține unei persoane ce are contractul de muncă înregistrat la o firmă cu obiect de activitate „fabricarea materialului rulant“. Persoana respectivă câștigă 448.609 lei pe an. Paradoxal, următoarele patru salarii din topul realizat de Fisc pe județul Mehedinți nu aparțin unor reprezentanți ai mediului economic, așa cum e firesc într-o economie de piață, ci sunt încasate de lucrători de la stat. Potrivit datelor de la DGRFP Craiova, toți patru sunt din magistratură. Deci ei pot fi judecători sau procurori. Cel mai bine plătit magistrat din Mehedinți a avut în 2015 un salariu brut de 254.618 lei pe an, adică 21.218 lei pe lună. Ultimul magistrat din topul salariilor a primit anul trecut un venit salarial de 216.463 de lei.

Salariile sunt mai mari decât acelea din 2014

Directorul executiv al DGRFP Craiova, Mihai Antonescu, a precizat pentru GdS că sumele declarate la Fisc sub formă de salarii de top în 2015 sunt în cuantum mai mare cu 10% față de cele declarate în fiecare județ al Olteniei în anul 2014.
„Se menține trendul ascendent în ceea ce privește declararea unor salarii mari la diverse persoane juridice, pentru că a crescut economia, s-a stimulat consumul ca urmare a reducerii TVA, astfel că au rămas mai mulți bani la nivelul firmelor, ca urmare a relaxării fiscale, și astfel că unele firme își permit majorări de salarii. Pe noi ne bucură că sunt salarii mai mari declarate la nivel de regiune, pentru că reprezintă și un plus de venituri încasate la bugetul de stat“, a precizat Mihai Antonescu.

infobox

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS