200.000 de români și-au cumpărat locuințe prin ”Prima Casă”

Foto: Publimedia-shutterstock/ZF
Foto: Publimedia-shutterstock/ZF

Aproximativ 200.000 de români şi-au luat locuinţe prin programul ”Prima Casă” de la începutul programului în 2009 şi până la finalul lunii iulie a acestui an, valoarea totală a garanţiilor acordate de stat cu­mulând 16,7 miliarde de lei, informează Ziarul Financiar, folosind date furnizate de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, instituție prin intermediul căreia se acordă garanție de la stat pentru cumpărarea de locuințe prin acest program.

Ministerul de Finanţe a propus suplimentarea cu 500 de milioane de lei a plafonului pentru ”Prima Casă”, ceea ce înseamnă că băncile româ­neşti vor putea da credite ipotecare prin programul guvernamental în valoare de un miliard de lei.

În condiţiile în care un credit ipotecar ”Prima Casă” ajunge în medie la 50.000 de euro, circa 4.500 de români vor beneficia de suplimentarea propusă de Ministerul de Finanţe. În zona de sud a țării, creditele acordate pentru cumpărarea de locuințe prin ”Prima Casă” au fost, în medie, de circa 40.000 de euro.

Suplimentarea este bine venită în contextul în care accesul la creditarea standard este mult îngreunat, dat fiind că avansul minim cerut de bănci ajunge în prezent la 20-25% faţă de 15% înainte de intrarea în vigoare a legii dării în plată.


Autori

Comenteaza acum

Alte stiri

17 septembrie 2016

Studiu: 7,4 milioane de români, hipertensivi

Un nou studiu arată că 7,4 milioane de români suferă de hipertensiune, o boală care netratată la timp duce rapid la deces, informează Digi 24. Mai mult, 1 din 5 români nu ştie că suferă de această afecţiune. Specialiştii cer

Sumarul ediției de duminică, 18 septembrie 2016

Top