9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFirmele pot fi dizolvate mai ușor

Firmele pot fi dizolvate mai ușor

De anul acesta, dacă o firmă are sediul expirat, printre altele, atunci Registrul Comerțului este obligat să ceară instanței dizolvarea societății (Foto: Arhivă GdS)
De anul acesta, dacă o firmă are sediul expirat, printre altele, atunci Registrul Comerțului este obligat să ceară instanței dizolvarea societății (Foto: Arhivă GdS)

Orice persoană care are un interes într-o companie poate cere dizolvarea unei firme. Mai nou, dacă unei societăți i-a expirat contractul de chirie sau de comodat pentru spațiul declarat ca sediu social, atunci ONRC trimite datele la tribunal pentru ca firma să fie dizolvată. ONRC publică datele pe site cu 15 zile înainte de a cere dizolvarea unei entități economice.

Începând de anul acesta, orice persoană interesată poate cere dizolvarea unei societăți. Prevederea există în Legea nr. 152/2015 apărută pe finalul anului trecut și care modifică Legea nr. 26/1990 privind Registrul Comerțului. Dar ce înseamnă „orice persoană interesată“? Orice creditor al firmei (bănci, furnizori de bunuri) sau orice altă persoană care are interes poate cere dizolvarea unui partener de afaceri, dacă cere acest lucru prin intermediul instanței. Un reprezentant al Fiscului susține că instituția nu are intenția să ceară dizolvarea firmelor, ci încearcă să recupereze datoriile acumulate de acea societate.
Potrivit actului normativ modificat, la articolul 237 se arată că la cererea oricărei persoane interesate, precum și a Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), tribunalul poate pronunța dizolvarea unei societăți în mai multe cazuri, din care amintim: în cazul în care societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot întruni; acționarii sau asociații au dispărut ori nu mai au domiciliul cunoscut și nici reședința nu se mai cunoaște; a încetat activitatea societății „sau nu a fost reluată activitatea după perioada de inactivitate temporară, anunțată organelor fiscale și înscrisă în Registrul Comerțului, perioadă care nu poate depăși trei ani de la data înscrierii în Registrul Comerțului“, se arată în lege.

Sediul expirat poate duce la dizolvarea firmei

Culmea este că o firmă poate fi dizolvată pentru simplul fapt că i-a expirat dovada că are sediul social la o adresă anume, în sensul că, dacă i-a expirat contractul de închiriere sau de comodat pentru spațiul în care și-a declarat sediul social, atunci firma riscă să fie dizolvată de tribunal, chiar dacă poate fi vorba despre o neglijență a asociaților sau administratorilor unei firme. De asemenea, același sediu social expirat, pe baza expirării contractului de închiriere, este motiv pentru Fisc să treacă acea firmă în rândul inactivilor fiscal, dacă nu își prelungește sediul în termen de 30 de zile de la primirea notificării de la ANAF.
Potrivit unui răspuns transmis de ONRC, la solicitarea GdS, în toate județele Olteniei existau, în luna mai, 8.024 de societăți cu sediul social expirat, din care 4.157 de firme sunt în funcțiune. Teoretic, 8.024 de firme riscă dizolvarea pentru simplul motiv că au sediul social expirat.
Mai există și alte cazuri reglementate de lege în care firmele sunt dizolvate, conform aceluiași art. 237 din Legea nr. 26/1990 modificat recent, cum ar fi: „e) societatea nu și-a completat capitalul social în condițiile legii; f) societatea nu și-a depus situațiile financiare anuale, și, după caz, situațiile financiare anuale consolidate, precum și raportările contabile la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice, în termenul prevăzut de lege, dacă perioada de întârziere depășește 60 de zile lucrătoare;
g) societatea nu și-a depus la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice, în termenul prevăzut de lege, declarația că nu a desfășurat activitate de la constituire, dacă perioada de întârziere depășește 60 de zile lucrătoare“.
Numele firmelor dizolvabile se publică pe internet

Registrul Comerțului nu trimite notificări firmelor care urmează să fie dizolvate, ci publică pe internet numele acestora. Entitățile care urmează să fie dizolvate au la dispoziție foarte puțin timp să afle acest lucru și doar dacă verifică pe internet listele publicate pe site-ul ONRC și să vadă dacă sunt cumva printre firmele propuse spre dizolvare. Articolul 237, aliniatul (2) din Legea nr. 26/1990 modificată arată că: „Lista societăților pentru care ONRC urmează să formuleze acțiuni de dizolvare se afișează pe pagina sa de internet sau pe portalul de servicii on-line cu cel puțin 15 zile calendaristice înainte și se transmite Ministerului Finanțelor Publice – Agenția Națională de Administrare Fiscală“. Lista poate fi consultată pe site-ul www.recom.ro sau pe www.recom.onrc.ro.
Abia după ce instanța decide dizolvarea societății, hotărârea tribunalului prin care s-a pronunțat respectiva dizolvare se comunică societății respective, dar și altor autorități, cum ar fi ONRC și ANAF, administrațiilor fiscale județene. Aceeași hotărâre se publică în Monitorul Oficial.
În perioada ianuarie-martie 2016, în Dolj au fost dizolvate 355 de firme (SRL-uri), în Gorj 89 de SRL-uri, în Mehedinți – 86, în Olt – 68, iar în Vâlcea -180.

De la dizolvare la lichidaremai este un pas

După rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești de dizolvare, persoana juridică intră în lichidare. În cazul în care datoriile firmei sunt peste 40.000 de lei, atunci firma intră în faliment, iar lichidatorul îi valorifică bunurile pentru a plăti din datorii. Abia după ce un lichidator constată că nu mai sunt bunuri de valorificat pentru plata datoriilor firmei se trece la radierea din Registrul Comerțului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS